Bezos donira dvije milijarde dolara za školovanje siromašnih

0

Jeff Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, najavio je u četvrtak osnivanje fondacije koja će za početak raspolagati s 2 milijarde dolara namijenjenih školovanju siromašnih i smještaju porodica bez krova.

“Bezos Day One Fund” će finansirati postojeće dobrotvorne organizacije koje porodicama bez doma pomažu u pronalaženju smještaja i finansirat će novu mrežu neprofitabilnih jaslica u siromašnim zajednicama, napisao je na Twitteru Bezos čije se bogatstvo procjenjuje na više od 160 milijarda dolara.

Ovu vijest je objavio godinu dana pošto je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo.

No taj je iznos puno manji od filantropskih doprinosa drugih multimilijardera kao što su suosnivač Microsofta Bill Gates – koji je svojoj fondaciji darovao milijarde dolara – i vlasnik društvene mreže Facebooka Mark Zuckerberg koji je obećao da će 99 posto dionica svoje grupacije donirati u dobrotvorne svrhe.

Jeff Bezos koji se obogatio nakon osnivanja Amazona, koji je nedavno preskočio granicu od 1.000 dolara berzovne kapitalizacije, osnovao je i agenciju za svemirsko istraživanje Blue Origin i vlasnik je dnevnika The Washington Post.

On je 2017. dao 33 miliona dolara fondaciji za dodjelu fakultetskih stipendija takozvanim Dreamersima, migrantima koji su kao djeca s roditeljima ilegalno ušli u Sjedinjene Države.

Finansirao je i istraživanje za lijek za rak i Princeton, unverzitet na kojemu je nekad studirao. (Hina)