Bevanda: Danas doznaka prve tranše MMF-a za BiH

0

Nakon odluke Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ da BiH bude odobren novi trogodišnji kreditni aranžman od 1,081 milijardu KM, već danas bi trebalo da BiH bude doznačena prva tranša od 154.155.170 KM, od kojih trećina pripada Republici Srpskoj, a dvije trećine Federaciji BiH.

“Za razliku od stendbaj aranžmana, u ovom novom programu sa MMF-om imamo više vremena da sprovedemo reforme i vidimo efekte njihove primjene. Biće neophodno da unaprijedimo poslovno okruženje i privučemo investicije radi otvaranja novih radnih mjesta”, rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

On smatra da BiH treba da stvori uslove da se “izvuče novac zarobljen u bankama” i usmjeri se u investicije, s ciljem animiranja i domaćih investitora koji ne žele da ulažu svoja sredstava zbog raznoraznih rizika.

Prema njegovim riječima, tamo gdje je MMF, lakše dolaze i druge međunarodne finansijske institucije koje povoljno plasiraju sredstva za reformske programe.

Reformske mjere nužnost

“I bez uslova MMF-a, svima nam je jasno da prilikom sprovođenja reformi moramo da uredimo socijalna davanja, da prestanemo da gomilamo administraciju, posebno neefikasnu državnu službu, kao i da sprovedemo antistres program u bankama”, rekao je Bevanda za “Dnevni avaz”.

Vlasti BiH u Pismu namjere prema MMF-u ranije su se obavezale na niz reformskih mjera koje su dužne da provedu do 2019. godine.

Ukupan kreditni aranžman MMF-a za BiH u naredne tri godine iznosi 1,081 milijardu KM, kamatna stopa je 1,05 odsto, a grejs-period četiri godine. (Srna)