BAT ukida 2.300 radnih mjesta

0

British American Tobacco objavio je u četvrtak da planira ukinuti 2.300 radnih mjesta u sklopu preusmjeravanja poslovnog naglaska s tradicionalnih cigareta na nove kategorije duhanskih proizvoda.

BAT, jedna od najvećih kompanija u sektoru duhanske industrije, bilježi pad prodaje tradicionalnih cigareta. Do ukidanja radnih mjesta širom svijeta dolazi kako bi se kompanija prilagodila promjenama u navikama potrošača i većim brojem korisnika elektronskih cigareta.

Kako je saopšteno, plan restrukturiranja biće završen do januara 2020. godine.

Ova mjera će kompaniji omogućiti da ostvari planirani promet od pet milijardi funti do 2023-2024. na nove proizvode.

Prisutni i u BiH

Podsjetimo, BAT je prisutan i u Bosni i Hercegovini. U njegovom vlasništvu je Društvo sa ograničenom odgovorošću za unutrašnju i vanjsku trgovinu “OPRESA” d.o.o. Sarajevo.

U saradnji sa austrijskim CID Adriatic Investments GmbH (CID) u septembru 2016. godine kupio je 39,9 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) koje su pripadale Vladi Federacije.

Međutim, BAT nikad nije preuzeo dionice FDS-a ali je, kako je saopšteno u januaru 2017., postigao dogovor s CID-om o preuzimanju duhanskog dijela poslovanja FDS-a.

Nakon toga je preuzeo maloprodajnu mrežu, odnosno lanac kioska Tobacco Press, i pripojio ga svojoj firmi iNovine koja je u vlasništvu Oprese. Zajedno s lancem trafika Lafka kojeg je preuzeo od Bulgartabaca, stvorio je najveću maloprodajnu mrežu u BiH.