Banka Kine zainteresovana za poslovanje na zapadnom Balkanu

0

Banka Kine zainteresovana je da poslovanje proširi u regionu zapadnog Balkana, što je u skladu sa pokrenutom inicijativom “Jedan pojas, jedan put”, saopštio je zamjenik generalnog direktora banke Guanhan Čen.

Na sastanku sa guvernerom Centralne banke Crne Gore Radojem Žugićem, Čen je rekao da će se realizacijom ove inicijative povezati infrastrukture, ekonomije i narodi Azije, Evrope i Afrike pomoću kopnenog ekonomskog pojasa i pomorskog “puta svile”.

Čen je upoznao Žugića sa inicijativom Banke Kine da sa Centralnom bankom Crne Gore potpiše memorandum o razumijevanju.

Žugić je ocijenio da je pomenuta inicijativa dobra prilika za jačanje saradnje dvije institucije, što će rezultirati valorizacijom resursa Crne Gore i privrednim rastom.

Iz Centralne banke je saopšteno da su sagovornici dogovorili nastavak razgovora sa ciljem definisanja narednih koraka u pravcu potpisivanja memoranduma o saradnji.

Na sastanku je bilo riječi i o dosadašnjoj saradnji Kine i Crne Gore, kao i o mogućnostima njenog jačanja, te doprinosu koji bi mogle dati Banka Kine i Centralna banka Crne Gore.

Banka Kine je državna komercijalna banka koja je šest godina uzastopno proglašavana globalno sistemski važnom bankom.

“Filijala u Budimpešti posluje kao regionalni centar, odnosno pokriva zemlje Centralne i Istočne Evrope i ima aktivu od oko 6,7 milijardi dolara, što je čini jednom od vodećih banaka u Mađarskoj”, navedeno je iz Centralne banke Crne Gore.

 

Srna