Atlantic grupa: Rast prihoda uz dvocifreni rast profitabilnosti

0

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 343,2 miliona eura, što u odnosu na isto razdoblje 2018. predstavlja rast od 3,5%.

Dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 36,8 miliona eura i veća je za 11,3%, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 28,5 miliona eura i veća je za 13,9%, oboje u odnosu na usporedivo prvo polugodište prošle godine. 

„Nakon uspješne 2018. godine, i u prvom polugodištu ove godine nastavili smo ostvarivati značajne stope rasta, ponajviše zahvaljujući Argeti, ali i brendovima iz kategorije Pića (Cedevita, Cockta, Donat Mg) te odličnim rezultatima Farmacije i Dietpharma. Poseban fokus stavljen je na upravljanje robnim markama i ljudskim potencijalima pa posebno raduju uspjesi poput Zlatnog Effieja za Argetu, nagrada Atlantic Grupi kao najboljem oglašivaču u Sloveniji kao i nagrada Atlanticu kao najboljem poslodavcu. Sve to zasigurno je pridonijelo povjerenju finansijske zajednice pa smo tako u prvom polugodištu zabilježili i istorijsko rekordnu vrijednost naše dionice“, istaknuo je potpredsjednik Uprave za financije Zoran Stanković.

Najviše rasli Argeta, Pića i hrvatsko tržište

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticala Strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 9,7% i Pića s rastom od 3,5%. Sa 71,0 miliona eura prihoda od prodaje i 20,7% udjela u ukupnim prihodima Kafa se ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U distribucijskom poslovanju sva su tržišta ostvarila rast, a najznačajnije je, čak 11,8%, raslo tržište Hrvatske. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 65,4%, brendovi principala u distribuciji 26,1%, a apotekarski lanac Farmacia sudjeluje s 8,5%.

Implementacija logističkih robota i  otvaranje novog R&D centra

Krajem marta Atlantic Grupa je otvorila novi, savremeno opremljeni logističko-distribucijski centar kraj Velike Gorice, kojim osigurava adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucijskog poslovanja. Investicija u izgradnju i opremanje vrijedna oko 20 miliona eura realizirana je u saradnji s kompanijom Kamgrad, a u prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, s mogućnošću modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama. Također, u istom su skladištu implementirani i pušteni u rad tehnološko visoko sofisticirani logistički roboti tvrtke Gideon. Rastu inovacija u segmentu Slatko i Slano doprinijet će novootvoreni savremeni laboratorij za istraživanje i razvoj u Štarku, a rast kategorije Pića nastavio se lansiranjem novih proizvoda  – prvenstveno Cockte Free  – i  reklamnih kampanja poput Okus generacije CE brenda Cedevita koji obilježava 50 godina postojanja.   

Nakon odličnih rezultata ostvarenih širenjem distribucijskog portfolija prošle godine, novi distribucijski ugovori potpisani početkom godine u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distribucijskog segmenta kompanije. Istovremeno, Strateško poslovno područje Sportske i aktivne prehrane je u potpunosti dezinvestirano čime je nastavljen proces dezinvestiranja ne strateških poslovnih operacija.