ArcelorMittal Zenica odustao od slanja 2.000 radnika na čekanje

0

Kompanija ArcelorMittal Zenica je odustala od slanja 2.000 radnika svoje firme na čekanje što je planirala, poručili su danas na konferenciji za novinare predstavnici sindikata.

Oni su upoznali javnost o problemu koji potresa ovu kompaniju koja je među top 10 izvoznika, a čiji se radnici nalaze u neizvjesnoj budućnosti.

Rašid Fetić, predsjednik Sindikata ArcelorMittala Zenica, je rekao da su 24. aprila dobili obavještenje da u junu 2.000 radnika ide na čekanje, prenose Nezavisne novine.

– Mi smo od tada insistirali na više sastanaka da to riješimo što bi se reklo u ‘našoj kući’. Pričali smo i sa ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Vedranom Lakićem. Nas je 22. maja pozvao generalni direktor kako bi se dogovorili oko čekanja. Nećemo to podržati, a dobili smo ponudu da razgovaramo o procentima na čekanju što smo odbili. Prethodnih 15-20 dana napravljeni su spiskovi ljudi koji neće raditi do mjesec dana. Opet smo jučer razgovarali sa direktorom u kojem smo istakli da želimo da ne bude čekanja, te je nakon toga uprava povukla ovu odluku. Rješenje se pronašlo, radnici će iskoristiti stare godišnje odmore u ovom periodu da izađemo iz krize – poručio je Fetić.

Dodao je da je ovo isto prezentovano radnicima ove kompanije u Prijedoru.

– Za nas ne postoji čekanje koliko god da se priča o krizi. Ne interesuje nas kome će prodati, ali proizvodnja će ići. Radnici su bili zabrinuti i isfrustrirani – navelo je Fetić.

Naglasio je da je direktor ArcelorMittala rekao da je ova kompanija u minusu i da će tako biti u narednom periodu.

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, istakao je da je ovo rezultat pritiska sindikata, inače bi odluka o slanju radnika na čekanje ostala na snazi.

– Sindikat zahtjeva i traži da počnu pregovori oko novog kolektivnog ugovora je postojeći ističe 31. maja. Novim kolektivnim ugovorom tražilo se povećanje plata zbog troškova, a mislili smo da je ovo čekanje pritisak na sindikata zbog ovog prijedloga. Uvijek kada trebamo razgovarati o novim kolektivnim ugovorima priča se o krizama, od Kine, virusa korona, poskupljenja gasa i struje, materijala. Kompanija je ostvarila nevjerovatan poslovni rezultat u cijeloj Evropi. Gdje su ti novci? – upitao je Mujkanović.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ponovio je da je jedini problem sa slanjem radnika na čekanje novi kolektivni ugovor.

– Ovo je na neki način pritisak i na državu da se veže za dešavanja u Lukavcu. Uprava mora demantovati da ovo nema veze sa tim. Poslovna politika nije naša stvar, ali smo radili ustupke ArcelorMittalu koji nikada nije ispunio normu broja radnika koji trebaju raditi u ovoj kompaniji – pojasnio je Šatorović.