Apple reže proizvodnju iPhonea za 10 posto

0

Apple, koji je prošloge sedmice smanjio procjene prodaje, skresao je planiranu proizvodnju svoja tri nova modela iPhonea za oko 10 posto u periodu od januara do marta, javio je danas Nikkei Asian Review, a prenio CNBC.

To smanjenje ukazuje na slabiju potražnju za iPhone uređajima u Kini, najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, čiji ekonomski rast usporava.

Mnogi analitičari vjeruju da su cijene novih modela iPhonea previsoke za kinesko i slična tržišta.

Apple je krajem prošlog mjeseca zatražio od svojih dobavljača da proizvedu manje XD, XS Max i XR modela nego što se prije planiralo, saznao je Nikkei od izvora upućenih u situaciju.

To je Apple zatražio prije nego što je nedavno javnost izvijestio o smanjenjim prognozama, što je posljedica, kako je poručio, slabije potražnje u Kini.

Appleovo smanjenje procjena prodaje izazvalo je oštar pad cijene njegove dionice, ali i cijelog tehnološkog sektora, podsjeća Hina.  

Ovih je dana i južnokorejski Samsung upozorio da će mu dobit u četvrtom lanjskom kvartalu pasti gotovo 30 posto, a prihodi 11 posto zbog slabije potražnje za pametnim telefonima i čipovima, posebice u Kini.  

Firma za istraživanje tržišta Canalys procjenjuje da su isporuke u Kinu prošle godine pale za 12 posto, a očekuje se da će isporuke pametnih telefona u 2019. godini pasti za još tri posto, na manje od 400 miliona po prvi put od 2014. godine.

Nikkei piše da će ukupni planirani obim proizvodnje starih i novih iPhonea vjerovatno biti smanjen na 40 do 42 miliona uređaja u periodu od januara do marta, s prethodne projekcije od 47 do 48 miliona.

Kako se kineska potražnja smanjila, Apple se namjerava više usmjeriti na Indiju, koja je nedavno nadmašila SAD i postala drugo najveće tržište pametnih telefona na svijetu.

Izvršni direktor Tim Cook kazao je u intervjuu za CNBC televiziju u utorak da je Indija glavni fokus Applea.