Ante Gotovina pokreće veliki poslovni projekt

0

Uprava za procjenu utjecaja na okoliš objavila je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

Veliko ulaganje namjerava poduzeti firma “Pelagos net farma”, čije je sjedište u zadarskoj Gaženici, a koja je u suvlasništvu generala u penziji Ante Gotovine i njegova poslovnog partnera Milana Mandića.

Kompanija na toj lokaciji namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sistema uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu.

Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj, piše Slobodna Dalmacija.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara.

Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune. Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara.

Podsjetimo, firma Ante Gotovine našla se na trećem mjestu dobiti kada je riječ o kompanijama za uzgoj, izlov i preradu morske ribe u 2022. godini.

Pelagos je tada imao 17 miliona eura prihoda (rast od 19 posto) te 2,3 miliona eura dobiti (105 posto više) te zapošljavao oko 130 radnika čija je prosječna neto plata bila 1.003 eura.