Antaliju će ove godine posjetiti više od 3 miliona turista

0

Broj turista koji su posjetili Antaliju premašio je dva miliona, objavila je Anadolu Agency u izvještaju od srijede.

Turski program certifikacije sigurnog turizma pomogao je turskoj turističkoj prijestolnici da održi svoj turistički sektor u životu i tokom pandemije koronavirusa. U Turskoj je boravilo najviše turista iz Rusije, a slijedile su ih Ukrajina i Njemačka.

Stopa popunjenosti između 50 i 70 posto

Zamjenik šefa Udruženja mediteranskih turističkih hotelijera (AKTOB) Kaan Kavaloğlu rekao je da će se potruditi da hoteli ostanu i dalje otvoreni tokom pandemije, prenosi turski Daily Sabah.

„Nije lako prilagoditi se situaciji tokom pandemije, kako iz perspektive šefa tako i zaposlenog. Stope popunjenosti su između 50% i 70%. Stopa je bila 70% u avgustu, sada je 55% u septembru i bit će 40% u novembru ”, rekao je.

Kavaloğlu je također rekao da su objavili dodatni dokument za program sigurnog turizma kako bi omogućili sigurno turističko iskustvo čak i za vrijeme pandemije, što je dovelo do zadovoljstva kupaca i posljedičnog marketinškog efekta kada turisti u svojim zemljama izraze svoje zadovoljstvo boravkom u Turskoj.

„Vjerujem da ćemo do kraja godine premašiti 3,2 miliona turista. Većina naših posjetitelja je iz Rusije, Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke. U avgustu je bilo mnogo Britanaca, a u septembru sada imamo mnogo njemačkih turista ”, dodao je.

Turska je draga destinacija

Cem Kınay, član odbora Turske agencije za turizam i razvoj, također je naglasio kontinuirani uspjeh zemlje u održavanju turizma na životu čak i tokom pandemije.

„Turska je omiljena destinacija na svim tržištima. Turska je bila jedna od rijetkih zemalja koja je omogućila siguran turizam uprkos pandemiji koronavirusa. Sigurni turizam će i dalje pojačavati promet u ovoj industriji “, rekao je.

D. Hadžić