Amerikanci preuzeli punu dominaciju na TV tržištu u BiH

0

United Media, vodeća medijska platforma u jugoistočnoj Evropi, zvanično je obogatila svoj portfolio kupovinom Pink M (Montenegro) i Pink BH.

Pink M i Pink BH su kanali sa nacionalnom pokrivenošću i visokom gledanošću u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U okviru ove grupacije već djeluju regionalna informativna televizija i internet sajt N1 te sportski kanali Sportklub.

Preuzimanjem Pinka ova grupacija praktično preuzima punu dominaciju u BiH kada je riječ o televizijskom tržištu, piše BiznisInfo. Grupacija je već najavila ambiciozne planove za Pink, uz velika ulaganja i ekskluzivan sadržaj.

Sportski sadržaj

Ove televizija će prenositi sve utakmica fudbalske reprezentacije BiH i Crne Gore u okviru Lige nacija, novoformiranog takmičenja Evropske fudbalske unije.

Osim ovog takmičenja, Pink M i Pink BH planiraju da prenose utakmice nacionalnih timova i za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, kao i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine u Kataru.

Fudbalska poslastica koja će biti ekskluzivno emitovana biće Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020. godine, koje će se igrati u 12 evropskih gradova. Fudbalska poslastica za gledaoce Pink BH biće i Liga Šampiona, ciklus 2018-2021.

Ove utakmice ranije su prenosili OBN i entitetske televizije. 

Zabavni sadržaj

Osim toga, gledaoci Pink BH će na ovom kanalu gledati popularni zabavni program “Zvezde Granda”, kao i ostale formate iz Grandove kuhinje, “Nikad nije kasno”, “Nedeljni Specijal”, “Praktična Žena”.

Time će biti zadat veliki udarac direktnoj konkurenciji u BiH – televiziji OBN, koja je prethodne sezone prenosila Grandove emisije. S obzirom da je Grand dio grupacije United Media, očekivano je da se ove emisije sele na Pink.

Poznato je da emisije poput Zvezda granda nose ogromne marketinške ugovore, s obzirom da velike kompanije ne štede novac na reklame tokom ove emisije.

Moguća prodaja cijele grupe

United Media je dio United Group, koja je vlasnik i najvećeg kablovskog operatera u BiH – Telemacha. Najveći vlasnik United Groupa je američki fond KKR koji je, navodno, zainteresovan za prodaju svog udjela.

Kako je ranije pisao Reuters, kompanija bi ove jeseni mogla dobiti novog vlasnika.

Autor: BiznisInfo