Amazon želi kupiti MGM za 9 milijardi dolara

0

Američka kompanija za e-trgovinu Amazon je u pregovorima o kupovini filmskog studija MGM za oko 9 milijardi dolara, objavio je njujorški magazin Variety.

Tehnološki div je navodno vodi pregovore o ovom preuzimanju već “nekoliko sedmica”, rekli su redakciji tog časopisa izvori iz filmske industrije, prenosi Business Insider.

Vrijednost potencijalnog sporazuma bi, prema njihovim riječima, mogla da se kreće u rasponu između sedam i 10 milijardi dolara.

Prema pisanju Varietyja, posao će organizovati Majk Hopkins, viši potpredsjednik Amazon Studija i Prajm Videa, direktno sa predsjednikom odbora MGM-a Kevinom Ulrihom, čiji je investicioni fond Anchorage Capital glavni dioničar MGM-a“.

Eventualna prodaja MGM-a Amazonu mogla bi da bude znak da tehnološka kompanija kreće u širenje svoje Amazon Prajm striming ponude koja bi obuhvatila širok spektar sadržaja MGM-a, uključujući franšize “Džejms Bond”, Hobit i Pink Panter.

Striming servis Amazona je prošlog mjeseca premašio 200 miliona Prajm korisnika širom svijeta, od kojih je 175 miliona u posljednjih godinu dana strimovalo sadržaje Prajm Videa, prema riječima glavnog izvršnog direktora Amazona Džefa Bezosa.

MGM Holdings razmišlja o potencijalnoj prodaji od decembra prošle godine, navodi Variety i dodaje da je u to vrijeme kompanija imala tržišnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara, prenio je Tanjug.