Amazon pod istragom u dvije američke države

0

Jedna od najvrijednijih američkih tehnoloških kompanija, Amazon, suočena je s pomnom kontrolom u Kaliforniji i u Washingtonu.

Prema medijskim izvještajima, državni istražitelji bave se poslovnom praksom kompanije. Istraga barem dijelom uključuje Amazonov loš tretman prodavača na njegovoj online platformi za prodaju koju kompanija koristi i za promociju svojih privatnih proizvoda, pišu Wall Street Journal i New York Times.

Prema jednom izvještaju Kalifornija je problematizirala Amazonovu prodaju proizvoda koji su konkurencija proizvodima koje prodaju druge kompanije. Navodno istražitelji takođe istražuju da li kompanija koristi podatke dobavljača “kako bi informisala koje proizvode prodaje”.

U međuvremenu, Washington istražuje da li je moguće da Amazon otežava plasiranje proizvoda drugih kompanija na druge online platforme.

Iako se navodi da su obje istrage u ranoj fazi, to nije prvi put da se američki tehnološki div suočio s provjerom u zemlji i inostranstvu.

Moguće tužbe

Iako se kompanija Jeffa Bezosa pokazala kao jedan od najvećih pobjednika tokom pandemije koronavirusa, sudeći po prihodima u prvom kvartalu, zaposlenici Amazona žalili su se na loše uvjete rada i čak su navodno tužili kompaniju zbog izloženosti Covid-19, tvrdeći da kompanija nije provela sve potrebne mjere predostrožnosti.

Vijest o istragama u dvije države SAD-a dolazi u vrijeme dok se Evropska unija priprema za tužbu protiv Amazona zbog upotrebe podataka trećih proizvođača.

Prema Wall Street Journalu, optužbe, koje bi mogle biti formalno podnesene već sljedeće sedmice, dio su dugotrajne istrage potencijalno nekorektnog postupanja prema dobavljačima na njegovoj platformi.

B. Šutvić