Amazon otvara još 3000 bezgotovinskih prodavnica

0

Nakon što su početkom godine otvorili prvi bezgotovinski dućan u Seattleu, Amazon, najveći svjetski online trgovac, cilja proširiti svoju ponudu, piše Wall Street Journal, prenosi Novac.hr.

Kako doznaju, istu “šoping” tehnologiju sada testiraju u velikim dućanima, a do 2021. godine planiraju otvoriti čak tri hiljade novih prodavnica širom SAD-a.

Amazon Go prodavnice trenutno su dostupne u Seattleu, Chicagu i San Franciscu.

Riječ je o manjim trgovinama, opremljenim stotinama kamerama te softverom za detekciju.

Funkcioniraju tako da kupac pri ulasku mora biti ulogiran u svoju Amazon aplikaciju, a senzori će detektirati koji je proizvod kupac uzeo s police i iznio iz radnje. Taj će proizvod biti automatski naplaćen, a kupac ne mora stajati u redu za blagajnu ni sa sobom imati novce.

Taj revolucionirani sistem, međutim, nije bez svojih mana. Lansiranje Amazona Go lani je bilo odgođeno jer se sistem “smrznuo” ako je u prodavnici bilo više od 20 ljudi. Problemi su se, također, javljali i ako je prodavnica imala viši strop.

Amazon je sada te probleme uklonio, piše WSJ i sve je spremno za testiranja u većim prostorima.

Ako kupci prihvate taj novi način kupovine, Amazon bi mogao ugroziti tradicionalne prodavnice kao što je Walmart i CVS. No, i te kompanije razmatraju istu tehnologiju.

Walmart je, na primjer, najavio otvaranje eksperimentalne bezgotovinske radnje u Teksasu. Tamo bi kupac proizvod koji planira kupiti skenirao mobitelom preko njihove aplikacije i ne bi ovisio o sistemu za detekciju proizvoda kao što je to u slučaju Amazona Go.

Novac.hr