Airbus ili Boeing: Evo ko je isporučio više aviona u 2023.

0

Airbus je u četvrtak izvijestio o rekordnim godišnjim narudžbama mlaznih aviona i potvrdio rast od 11 posto u isporukama u 2023. godini, zadržavajući prvo mjesto u proizvodnji u odnosu na konkurenta Boeing već petu godinu.

Dok zračni prijevoznici pokušavaju obnoviti flotu, Airbus je rekao da je dobio 2.319 bruto narudžbi i 2.094 neto narudžbe nakon otkazivanja.

Potvrđujući izvještaj Reutersa, rekao je da je isporučio 735 aviona, ostavljajući zaostatak narudžbi na 8.598.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury rekao je da je proizvođač aviona, koji je sporo započeo godinu jer se borio s tijesnim opskrbnim lancima, vidio “povećanu fleksibilnost i sposobnost” u svom industrijskom sistemu.

Dodao je kako je uvjeren da će Airbus ispuniti cilj od 75 mlažnjaka iz porodice A320neo koji se sastavljaju mjesečno 2026. godine.

Dok su narudžbe skočile u odnosu na nivo od prije pandemije zbog velike potražnje za putovanjima, Faury je rekao da ne misli da će Airbus već ove godine povratiti svoje rekordne nivoe isporuka iz 2019. od oko 870 aviona.

– Situacija u opskrbnom lancu i dalje je napeta. Poboljšava se, postaje sve bolja, ali također letimo sve više dok nastavljamo ubrzavati 2024. – rekao je Faury na konferenciji za novinare.

– Odgovornost je ispuniti ovu obvezu da isporučimo zaostatak od 8.600 aviona na vrijeme, kvalitetno – rekao je.

Airbus je rasprodan do kraja desetljeća za jednoprolazne avione i 2028. za širokotrupne, rekao je Scherer.

Boeing, koji se još uvijek oporavlja od sigurnosnog prizemljenja svog 737 MAX-a praćenog nizom problema u proizvodnji i novim djelomičnim prizemljenjem 737 MAX 9, rekao je u utorak da je isporučio 528 aviona u 2023. godini. Uknjižio je 1.314 neto novih narudžbi nakon otkazivanja.