Aida Delić Šarić, vlasnica prve biljoteke u BiH: Ako ne možeš pronaći posao, pokreni ga

0

U junu ove godine u Vogošći je otvorena prva biljoteka na području BiH. Biljoteka i trgovina zdrave hrane Pharmacy & Bio spaja tri koncepta: zdravu hranu, biljne preparate i dodatke ishrani i kozmetiku na biljnoj bazi. U ponudi biljoteke su proizvodi najpoznatijih domaćih i stranih proizvođača: čajne mješavine, ljekovito bilje, dodaci prehrani (vitamini, minerali, superhrana), biljna ulja, prirodna kozmetika, kreme, balzami, gelovi, masti, prirodni sokovi, biljni sirupi, tinkture. Pored toga, u biljoteci nude i savjete za zaštitu zdravlja i ljepote.

Vlasnica biljoteke Aida Delić Šarić cijeli je život posvećena njezi biljaka i biljnim preparatima no tek nakon nekoliko godina bezuspješne potrage za poslom odlučila je da u ovoj oblasti pokrene vlastiti posao.

Tridesetjednogodišnja Aida diplomirala je 2009. godine na Poljoprivrednom fakultetu a nakon toga i magistrirala na smjeru fitomedicinazaštita biljaka. Iako je u svojoj biljoteci dobila i priliku da promoviše zdrav način života koji i sama vodi, ekonomski razlozi ipak su bili primarni za donošenje odluke o otvaranju biljoteke.

– Nakon završetka studija, provela sam neko vrijeme volontirajući a prošla sam i pripravnički staž. Tražila sam posao ali bezuspješno. Bez obzira na to što smo kolege i ja smjer fitomedicine upisali iz velike ljubavi prema prirodi, ispostavilo se da to nije bila najbolja odluka u poslovnom smislu. Niko od nas nije uspio zaposliti se u toj struci a mislim da je jedan od razloga za to i činjenica da fitomedicina još uvijek nije dovoljno prepoznata i cijenjena u BiH – kaže Aida.

Kako bi uvećala svoje šanse za pronalazak posla, Aida je nastavila ulagati u obrazovanje: pohađala je kurseve stranih jezika a položila je i grupu pedagoških predmeta nakon čega je stekla kvalifikacije da pronađe posao u sektoru obrazovanja. Međutim, ni to nije bilo dovoljno.

– Nakon toga, bila sam spremna poduzeti šta god treba kako bih konačno počela raditi. Svakako da je bilo određenog straha ali to sve je prevladala želja da konačno iskoristim svoje znanje i budem korisna i sebi i drugima. Na sreću, imala sam podršku muža i okoline bez čije pozitivne energije bih se puno teže odvažila na ovaj korak.

Nakon što je donijela odluku, Aida je pomno istražila trendove i mogućnosti koje nudi oblast za koju se školovala. Nakon mjeseci provedenih u traženju inspiracije, odlučila se za ime i koncept koji su jedinstveni u našoj regiji. Aida je u konceptu biljoteke spojila sve što je privlači i čime se želi baviti: ponudu kakvu nude i biljne apoteke, zdrave prehrambene proizvode, organske proizvode i farmaciju.

Aida-DS-2

No i Aida, poput većine naših sagovornika koji se bave poduzetništvom, kaže kako bi ova oblast trebala biti uređenija i ponuditi jednostavnije procedure za one koji se odluče investirati u pokretanje vlastitog posla. Ilustrovala je to i jednim primjerom:

– Nakon što dobijete rješenje o registraciji, postoji još niz stvari koje morate uraditi prije nego što zvanično počnete sa radom što može uzeti i do mjesec dana. Sa druge strane, država od vas traži da datum registracije i datum početka rada budu isti. Na taj način vi počinjete plaćanje svih finansijskih obaveza od datuma registracije, odnosno mjesec dana prije nego što ste počeli sa radom i uopšte bili u prilici ostvariti eventualni promet.

Aida-DS-3

Aidu ni to nije obeshrabrilo. Biljoteka je od 1. juna otvorena a tržište će dati glavnu riječ. No, da je sve dobro isplanirala govore već sad prve reakcije kupaca. Aida kaže kako su njeni sugrađani oduševljeni što sada u svojoj blizini na jednom mjestu imaju priliku birati između velikog broja zdravih proizvoda.

Bojana Šutvić

Save

Save

Save

Save

Save

Save