Kako ustati ranije i učiniti jutro produktivnim

0

Rano ustajanje nosi mnoge pogodnosti, ali ga mnogi smatraju preteškim zadatkom. Mnogima se dešava da uporno podešavaju svoj budilnik da zazvoni u ranim satima, ali ga ujutro jednostavno isključe i nastave spavati.

Kada se probudimo rano, mozak kao da ne sluša naše naredbe pa jednostavno ostajemo u toploj postelji.

Osim toga, mnogima se dešava da uspiju ustati, ali ne uspiju obaviti bilo kakav posao, ništa im ne polazi za rukom, pa se onda čini da je rano ustajanje bilo samo obično mučenje bez ikakvog efekta.

Evo nekoliko savjeta kako ne samo da ustaneš rano, nego i da učiniš svoje jutro produktivnim.

  1. Pomjeri alarm na drugi kraj sobe

Najlakši način da ustaneš iz kreveta je da pomjeriš svoj alarm, koji je danas najčešće smartphone, na drugi kraj sobe. Na taj način ćeš izbjeći mogućnost da ujutro samo ugasiš zvono bez ustajanja i nastaviš spavati.

  1. Neka tvoji prvi zadaci budu super jednostavni

Kada ugasiš alarm, još uvijek ćeš biti u iskušenju da se vratiš u postelju. Najbolje je da svoje prve zadatke učiniš super lakim, kako bi izbjegao da to učiniš.

Naprimjer, idi u kuhinju i popij čašu vode, što će te dobrim dijelom razbuditi i osvježiti. Potom uradi još neke stvari koje voliš i koje te ne zamaraju, poigraj se sa kućnim ljubimcem ili poslušaj neku pjesmu.

  1. Pripremi odjeću večer prije

Pripremi svoju odjeću večer ranije, da ujutro ne zamaraš mozak odlukama o tome šta obući.

  1. Večer ranije napravi listu obaveza

Sada si se razbudio, osvježio i obukao pa možeš početi raditi na svojim obavezama, ali ti mozak još uvijek ne radi u punom kapacitetu. Stoga je veoma korisno ako si večer ranije napravio kratku listu obaveza koje ćeš obaviti ujutro. Postupanje po listi mnogo je lakše jer ne moraš razmišljati šta da radiš, s obzirom da imaš pripremljen plan.