Dobre vijesti za BiH: Evropa prevazišla krizu, grabi naprijed i u 2018.

0

Nakon decenije skromnog rasta, evropska ekonomija se konačno oporavlja, što donosi brojne benefite i Bosni i Hercegovini. Ono što raduje je da će se, prema procjenama svjetskih ekonomista, taj trend koji je započeo prošle godine, nastaviti i u 2018, piše BiznisInfo.  

Prošle godine evropske države su imale najveći ekonomski rast još od 2007. Poboljšanje ekonomija EU direktno vodi, između ostalog, ka povećanju bh. izvoza i doznaka iz inostranstva.

Upravo je ovakav rast EU jedan od razloga što je BiH lani zabilježila rekordnu vrijednost izvoza od preko 11 milijardi KM, što je rast za oko 17 posto. Sličan rast izvoza imale su i druge zemlje regiona. 

Ekonomski rast 19 članica eurozone prošle godine je iznosio 2,5 posto, a isti je procenat rasta i svi 28 članica Evropske unije. To je u oba slučaja najveći rast još od 2007. godine. Američka ekonomija lani je rasla za 2,3 posto.

Evropa, koja je imala anemičan rast posljednjih godina, zbog serije dužničkih kriza, sada je dio velikog globalnog ekonomskog uzleta koji bi se trebao nastaviti i u 2018, piše danas CNN.

Jacob Deppe, iz brokerske kuće Infinox Capital, kaže da “sve što može uraditi američka ekonomnija, može i evropska, i to čak malo bolje”.

Sa Evropom i Amerikom koje rastu u tandemu, i sa azijskim ekonomijama u usponu, čekuje se da će u 2018. biti nastavljen snažan rast, kao i da će doći do poboljšanja ekonomske stabilnosti i povjerenja, dodao je on.

Bolja ekonomska slika u Evropi dovela je do rasta eura na 1,25 dolara ovog mjeseca, što je povećanje za 21 posto u odnosu na 1,03 s početka 2017.

Naravno, stvari u Evropi nisu idealne. Nezaposlenost pada ali je i dalje visoka među mladima, što stvara velike probleme nekim državama.

Integracija migranata je veliki ekonomski i politički izazov. Osim toga, stanovništvo Evrope stari, što stavlja brojne izazove za zdravstveni i penzioni sistem.

(Autor: BiznisInfo)