4 investitora žele “Mušku vodu”

0

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici dala je saglasnost za raspisivanje novog javnog poziva za prodaju kompleksa „Muška voda“ na planini Konjuh.

Skupština povjerilaca odredit će datum a očekuje se da će javno nadmetanje biti održano krajem marta.

Mirsag Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK kaže da „više nije tajna“ da imaju četiri potencijalna investitora iz Tuzla, Vogošće, Bugojna i jednog iz inostranstva, odnosno arapskih zemalja.

– Investitor iz Tuzle, preduzeće „Piemonte“, u svom pismu namjere navelo je ponudu od 1,4 miliona KM za kompleks i 40.000 KM za kancelarijski prostor u Kladnju. Planira odmah investirati 700.000 KM u revitalizaciju kompleksa i upošljavanje 30 radnika. Ponude ostalih potencijalnih investitora ne sadrže ove informacije – kaže Gluhić za Dnevni avaz.

Dodaje da će Vlada učiniti sve da putna infrastruktura od Kladnja do Muške vode bude što funkcionalnija.

S tim u vezi, na njegov prijedlog, usvojena je odluka da taj put bude proglašen od kantonalnog značaja do prekategorizacije.

– Ponavljam više puta da je Muška voda biser Tuzlanskog kantona. Onakav ambijent rijetko se gdje sreće u Evropi, a nemojmo zaboraviti da su u prošlosti mnoge sportske ekipe obavljala pripreme na tom lokalitetu. Možemo, dakle, razvijati sportski, školski i zdravstveni turizam – kaže ministar Gluhić.

Kompleks Muška voda prostire se na 66 dunuma, a početna cijena iznosila je 3,8 miliona KM. Osam prethodnih pokušaja prodaje je propalo, a pretpostavlja se da će deveti biti uspješan i da će biser TK dobiti novog vlasnika.

Dnevni avaz / BiznisInfo