3 priče o uspjehu: Poduzetnice predvode bh. dijasporu u investicijama

0

Žene iz Bosne i Hercegovine predvode organizovanje bh. dijaspore širom svijeta. Niz je uspješnih primjera žena-poduzetnica iz BiH koje su ostavile veliki trag u kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj, Holandiji, Njemačkoj.

Ovo su 3 priče o njihovom povratku u BiH i investicijama koje su pokrenule u domovini.

# Od male firme do giganta

Ajša Obarčanin se vratila iz Holandije te je uložila svoj novac i znanje u kompaniju MDG International, koju je osnovala sa svojim mužem Murisom Obarčaninom.

Od male porodične firme MDG je narastao u izvoznika u Njemačku, Švedsku i Holandiju, a uz podršku USAID Diaspora Investa, uspješno su okončali aktivnosti treninga i obuke za rukovođenje ERP sistemima u proizvodnji. Oni dalje rastu, a Ajša je jedna od pokretača inicijative za formiranje Savjetodavnog vijeća investitora iz bh. dijaspore.

# Čokoladice za svjetsko tržište

Prije nekoliko dana u medijima širom Bosne i Hercegovine odjeknula je priča o Lilijan Sulejmanović. Riječ je o mladoj poduzetnici koja živi i radi u Velikoj Britaniji, a koja je nedavno, u saradnji sa lokalnim partnerima, pokrenula kompaniju “Te Ora” koja će proizvoditi energetske čokoladice za svjetsko tržište.

Lilijan Sulejmanović

Lilijan je nakon studija na Oxfordu i Harvardu, svoje znanje, iskustvo i kapital, uložiti u razvoj biznisa u Bosni i Hercegovini. “Te Ora” je jedna od kompanija-korisnica grant programa USAID Diaspora Invest.

# Izvoz za Zapadnu Evropu i Skandinaviju

Alma Čustović je direktorica kompanije BMT Engineering u Mostaru. Riječ je o mladoj kompaniji koja se nalazi u sastavu kompanije iz Švedske, koja izrađuje dijelove po konstrukcionoj dokumentaciji kupca, projektuju nove dijelove i izrađuju tehničku dokumentaciju. Više od 90% proizvoda izvoze u Zapadnu Evropu i Skandinaviju.

Više o USAID-ovom projektu Diaspora Invest saznajte OVDJE

PROČITAJTE JOŠ – Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice