Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Automobilska industrija je jedna od najvećih razvojnih šanci bh. privrede. Jedan od nosilaca te industrijske grane je firma TMD Group iz Gradačca koja sprema novu investiciju vrijednu 20 miliona eura. Više o tome pročitajte u pregledu najvažnijih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Oaza i Vitinka najbrže rastući brendovi

Potrošnja flaširane vode u BiH porasla je u 2017. zbog vrelog ljeta, suše i nestašica u velikim gradovima, navodi se u analizi globalne kompanije za istraživanje tržišta Euromonitor. Lider na tržištu i dalje je Sarajevski kiseljak, kao i prethodnih godina, ali su lani najveći rast ostvarili Oaza i Vitinka, navodi se u analizi.

  1. Raste izvoz u namjenskoj industriji

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) koji su objavljeni ove sedmice, Bosna i Hercegovina je u periodu od januara do decembra 2017. godine, te u prvom mjesecu ove godine, izvezla ukupno 200 miliona KM u oružju i municiji.

  1. Investicija od 1,6 milijardi eura

Na graničnom prostoru općina Livno i Tomislavgrad počeli su istražni radovi za izgradnju hidroelektrane velike snage „RHE Široka Draga“  i vjetroelektrane „VE Široka Draga“. Ukupna ulaganja procjenjuju se na 1,6 milijardi eura.

  1. Prijedorska firma ulaže 2,5 miliona u opremu

Prijedorska firma “Bosnamontažaulaže 2,5 miliona maraka u obnavljanje i modernizaciju opreme. Firma upošljava 152 radnika, a bavi se izradom i montažom čeličnih konstrukcija, procesne opreme i remontom industrijskih postrojenja u zemlji i inostranstvu.

  1. Zeničani puštaju u rad pogon u Rusiji

Već skoro mjesec dana ekipa stručnih ljudi zeničkog preduzeća Bosio d.o.o. pušta potpuno novi pogon termičke obrade u rad u gradu Tomsku u Rusiji. Oprema je izrađena u Zenici, a ovih dana na temperaturama zraka do -30 stepeni rade se završne probe.

  1. ŽGP zapošljava 120 ljudi

Najstarija građevinska kompanija u BiH – ŽGP – raspisala je konkurs za prijem 120 radnika. Kompanija traži po 30 tesara, zidara, armirača i pomoćnih radnika. Ovo bi mogao biti signal da za firmu dolaze bolji dani.

  1. Napredak goraždanskih kompanija

Kompanija Unis Ginex iz Goražda, jedan od lidera namjenske industrije, povećala je lani prihode i ostvarila neto dobit od 10,3 miliona KM, prema izvještaju koji je objavljen ove sedmice. Druga kompanija iz Goražda koja proizvodi municiju Pobjeda Technology, prošle godine je ostvarila poslovne prihode od 20,4 miliona KM.

  1. Širbegović gradi luku u Zadru

Kompanija Širbegović inženjering iz Gračanice angažovana je na izgradnji terminala Luke Gaženica u hrvatskom Zadru. Širbegović inženjering je regionalni lider u izgradnji objekata od armiranog betona.

  1. Vrijednost dionice FDS-a dostigla 100 KM

Tržišna vrijednost dionice Fabrike duhana Sarajevo dostigla je ove sedmice cijenu od 100 KM, nakon višemjesečnog neprestanog rasta. Do rasta vrijednosti dionice došlo je uprkos padu duhanskog biznisa kompanije.

  1. Višemilionske investicije kompanije TMD Group

U narednih osam mjeseci, u novom pogonu kompanije koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobile TMD Group u Gradačcu, posao će dobiti 150 radnika. Pogon je opremljen, očekuje se samo još izdavanje upotrebne dozvole.

To je tek najava veće investicije – nove fabrike za koju će kamen temeljac biti položen u toku ljeta. Nova investicija je vrijedna oko 20 miliona eura i bit će realizovana u naredne tri godine.

U fabrici će do 2021. godine biti zaposleno 300 radnika. Ugovor je već sklopljen sa jednom američkom kompanijom i očekuje se promet od 50 miliona eura. Sva proizvodnja će ići u izvoz.

U pitanju je potpuno nova tehnologija. Radit će se najveći dio sklopa mjenjača elektroautomobila u saradnji s partnerom iz Njemačke. U pitanju je ogroman posao. TMD Group će proizvoditi komponente, a sastavljanje će se vršiti u Njemačkoj.