EU u BiH bez carine želi da uvozi 3.000 šlepera hrane

0

Evropska unija zahtijeva od BiH da joj omogući bescarinski uvoz više od 63.000 tona raznih prehrambenih proizvoda na godišnjem nivou, što bi otprilike iznosilo više od 3.000 šlepera hrane, pišu Nezavisne Novine. 

Takav stav su predstavnici Evropske komisije iznijeli delegaciji BiH na sastanku koji je prošlog mjeseca održan u Briselu, a u sklopu pregovora EU i BiH o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), u vezi s pregovorima o “tradicionalnoj trgovini” s Hrvatskom.

Domaći poljoprivredni proizvođači ističu da bi bescarinski uvoz tolikih količina hrane dotukao bh. poljoprivredu, te upozoravaju da je potrebno donijeti mjere za zaštitu domaće proizvodnje.

Naime, na tom sastanku predstavnici EU su iznijeli stavove o količinama za koje traže bescarinske kvote, a to su, između ostalog, 2.190 tona živih goveda, 2.540 tona živih svinja, zatim 17.830 tona mlijeka i mliječnih proizvoda, 10.490 tona jogurta i kiselog mlijeka, te 1.470 tona piletine.

Pored toga, EU traži i 360 tona maslaca, 520 tona svježih sireva, 170 tona meda, te 1.230 tona krompira. EU traži i bescarinske kvote za 290 tona kupusa, kelerabe i brokule, 690 tona lubenice, 410 tona višnje, zatim 480 tona svinjskih šunki, 3.510 tona raznih kobasica, 860 tona drugih mesnih prerađevina, ali i 400 tona usoljene govedine.

Isto tako, njihov zahtjev je i bescarinski uvoz 3.300 tona šećera, 11.900 hektolitara vina, 1.260 tona keksova, 310 tona prerađevina povrća, 3.190 tona cigareta i još stotine tona raznih drugih proizvoda.

U Informaciji o aktuelnim pitanjima u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje agrarnog sektora koju je izradilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a koju je usvojila Vlada RS na svojoj posljednjoj sjednici, stoji da Evropska komisija zauzvrat nudi kvote za 14.000 tona šećera, 40.000 hektolitara vina, 500 tona pastrmke, 140 tona šarana i 120 tona konzervisanih sardina i srdela.

S ciljem iznalaženja najboljih rješenja, prekjuče je u Sarajevu održan sastanak predstavnika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i Udruge i saveza poljoprivrednika FBiH, s Mirkom Šarovićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su naišli na visok stepen razumijevanja, možda i najviši od svih dosadašnjih pregovora, te da su se usaglasili o neophodnosti uvođenja mjera.

“Sada je potrebno da obezbijedimo saglasnosti resornih entitetskih ministarstava i da u saradnji s privrednim komorama entiteta uputimo zvanični zahtjev Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Onda ćemo pristupiti daljim mjerama u skladu s potpisanim sporazumima, kako ne bi došlo do eventualno nekih ‘sukoba’ s EU”, rekao je Marinković.

Komentarišući zahtjeve EU za bescarinske kvote, on je rekao da zbog posebne osjetljivosti i ugroženosti pojedinih proizvoda upravo insistiraju na njihovoj zaštiti i ne smijemo odstupiti ni korak unazad, jer bi to značilo kolaps i totalni krah domaće poljoprivrede.