Musk tvrdi da će Twitter biti “najveća finansijska institucija na svijetu”

0

Elon Musk tvrdi da je Twitter blizu profitabilnosti, što je u skladu sa njegovim planovima da od ove društvene mreže napravi “superaplikaciju” koja bi zarađivala, po ugledu na kineski Tensent.

Twitter će možda prestati da pravi finansijske gubitke ali zbog načina na koji radi mogao bi početi da gubi neke korisnike. Naime, ova društvena mreža konstantno baguje otkako je u rukama američkog milijardera.

Među posljednjim bagovima je, na primjer, nemogućnost otvaranja slika u porukama, kao i neprikazivanje posljednjih privatnih poruka kada se uđe u prijemnu poštu. Ovo ne čudi s obzirom na činjenicu da je Musk, otkako je preuzeo Twitter, ostao bez oko 75 posto zaposlenih, od kojih je većina otpuštena, a dok su neki sami dali otkaze.

Ipak, smanjenje broja zaposlenih za njega nije loša stvar. Naime, on sam najavljuje da će društvena mreža čiji je vlasnik u drugom kvartalu ove godine početi da posluje pozitivno, što je velika promjena u odnosu na njen rezultat iz drugog tromesečja 2022. kada je bilježila gubitke od 270 miliona dolara, prenio je Bankar.me.

Odakle dolaze prihodi?

Iako Musk ne pojašnjava kako bi Twitteru mogli porasti prihodi, kao i gdje ih uopšte ostvaruje, javnost pretpostavlja da su njegov glavni izvor zarade reklame, međutim ova mreža u posljednje vrijeme gubi oglašivače.

Iako ne dijeli sa javnošću način na koji će ubuduće dolaziti do novca za rekonstrukciju ove kompanije, novi vlasnik Twittera je objavio šta će napraviti od nje superaplikaciju sa mnoštvom funkcionalnosti. Nešto poput Tensenta koji svojim korisnicima osim četovanja nudi i mogućnost da, na primjer, pozovu taksi, kupe namirnice ili zakažu sastanke.

Musk smatra da Twitter tako može postati “najveća finansijska institucija na svijetu” gdje korisnici jednim klikom mogu jedni drugima prenositi novac i tako “zarađivati kamatu”, šta god to značilo.