Usvojen plan poslovanja Tuzlanskog aerodroma: U 2016. očekuju više od 300.000 putnika

0

Vlada Tuzlanskog kantona je na jučeršanjoj sjednici prihvatila Plan poslovanja Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom Tuzla za 2016. godinu, koji podrazumijeva povećanje broja putnika za 18 posto i značajna ulaganja u infrastrukturu.

Kako je rečeno, pored aktivnosti koje će se provoditi na povećanju obima putničkog saobraćaja, kroz proširenje broja destinacija u zemljama Evrope, intenzivno će se obavljati pripreme za početak cargo saobraćaja.

Cargo saobraćaj koji je bio planiran u ranijem periodu, a po okončanju administrativnih problema, trebao bi biti realizovan u 2016. godini. Planiran je prihvat i otprema 74 cargo leta na izvozu roba animalnog porijekla, što će omogućiti znatno brži razvoj poljoprivrede na području Tuzlanskog kantona i cijele regije. U završnoj fazi su pregovori sa predstavnicima avioprevoznika iz Turske, koji bi se trebali okončati potpisivanjem ugovora do kraja februara – kazao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

U poređenju sa 2015. godinom, kada je prevezeno 259.000 putnika, direktor očekuje da će u 2016. godini biti prevezeno 307.000 putnika, ili 18 posto više.