Turska firma traži lokaciju za fabriku od 200 miliona KM

0

Kompanija Yildiz Entegre iz Turske nedavno je pokazala interes za ulaganje u sektor drvoprerade u BiH. Naime, turski investitor traži pogodnu lokaciju za izgradnju pogona na površini od 20 hektara u kome bi se proizvodila iverica.

Tako je predstavnik turske kompanije Azem Gungor u martu razgovarao sa predstavnicima izvršne kantonalne i gradske vlasti u Bihaću u kome investitor vidi potencijal za gradnju jednog takvog pogona.

Zainteresovani smo za otvaranje drvoprerađivačke fabrike u kojoj bi na dan proizvodili 1.200 kubika iverice. Planiramo zaposliti direktno 400 radnika i uložiti 100 miliona eura. Priča se da Bosna nema dovoljno sirovine, ali mi smo izbarali Bihać da bi mogli iz Hrvatske uvoziti drvo i u Bihaću vršiti proizvodnju – rekao je Gungor, piše eKapija

Azem Gungor je u martu sa predstavnicima Kantona i Gradske uprave obišao nekoliko lokacija u Bihaću koje bi mogle odgovarati traženim kriterijumima, saopšteno je iz Vlade Unsko-sanskog kantona. Premijer USK Husein Rošić kaže da je ta firma prvobitno istraživala lokacije u drugim opštinama USK, u sklopu čega je obišla i pogone Drvne industrije Sanica u Ključu.

Kako gabariti Sanice u Ključu nisu odgovarali, a u Sanskom Mostu nisu našli lokaciju koja zadovoljava njihove potrebe, menadžment kompanije je odlučio da to bude grad Bihać. Mi smo zadužili osobe ispred Gradske uprave i Vlade da provedu potencijalnog investitora i pronađu lokaciju – kazao je Rošić.

Rošić je dodao je investitor ne zahtijeva gotove građevinske objekte, već je spreman izgaditi kompletnu infrastrukturu.

Njima je potrebno 20 hektara zemljišta. Smatramo da je najpogodnija lokacija Šipad Bine koja je u stečajnom postupku i da je to idealna prilika. Ako ne, radićemo i dalje na tome, u gradu Bihaću ima dosta zemljišta, imamo i poduzetničku zonu u Ripču – rekao je Rošić.

Prema riječima premijera USK, ono što vlasti u Bihaću treba da obezbijede je da lokacija buduće fabrika bude u blizini željeznice, te priključak električne energije.

Vlada USK nedavno je kontraktirala agenta tuske kompanije Yildiz Entegre kako bi provjerila u kojoj fazi je potencijalna investicija. Prema posljednjoj informaciji, u toku je analiza kapaciteta drvne industrije u regiji, nakon čega će biti riječi o konkretnim planovima.