Prvomajska poruka Sindikata trgovine BiH:  Mi u EU idemo, s vama ili bez vas. Izaberite

0

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) i ove je godine održao prvomajski protestni marš, po nazivom „EU – Idemo? Il’ je gotovo?“.

Radnice i radnici iz sektora trgovine, od kojih mnogi i ovog 1. maja rade, uputili su pismo Vijeću ministara BiH od kojeg traže da sindikat bude aktivno uključen u pregovore za članstvo BiH u Evropskoj uniji kako tokom tog procesa niti jedan nivo radničkih prava ne bi bio umanjen. Od Delegacije EU u BiH zatražili su podršku kako bi sindikat kao predstavnik radnika bio ravnopravan partner na putu usklađivanja bh. zakonodavstva sa evropskim direktivama.

Na maršu je istaknutu kako je realnost zaposlenih u trgovini takva da imaju isti ugovor, istu pozicija, istog poslodavca, a da je plaća različita, broj dana odmora drugačiji, pauza za dnevni odmor drugačija, jedni dobiju pomoć, drugi ne. Jedni dobiju regres, drugi dobiju regres umanjen na ime poreza. I tako stalno.

Predsjednica STBIH Mersiha Beširović kazala je kako sa skupa jasno poručuju vlastima na svim nivoima da je vrijeme potcjenjivanja radnika i radnica u trgovini završeno te se pitaju idemo li u EU ili gotovo s ‘predstavom’ o otpočinjanju pregovora za članstvo.

„Na današnji dan prošle godine pitali smo ih u momentu kada su elegantno sjeli u svoje fotelje jesmo li mi na redu. Obećali su da jesmo. Neki od njih doduše su i radili u našem interesu i s nama. Ali, većina njih se nije osvrnula na obećanje o povećanju minimalne plaće u FBiH. Gotovo svi su nastavili tamo gdje su stali, sa borbom za svoje lične interese i lična primanja pod krinkom borbe za naše nacionalne interese. Ponovo su ‘velike i ozbiljne’ političke teme koje mi trgovci kao ne razumijemo postale važnije od toga za što radimo i pod kakvim uslovima radimo. Ovaj 1. maj i ovaj 2. maj  trebali smo barem u jednom dijelu ove države dočekati neradno. Trebali smo već imati barem 25 nedjelja koje smo proveli sa svojom djecom, slobodni. Ali, ne. Iako smo nakorak do toga, mi još čekamo. I mi još uvijek pokušavamo da ih ubijedimo da je to zaista ono što gotovo svi mi u trgovini želimo.

Mi smo jednu godinu stariji i jednu cijelu vječnost daleko od boljeg života koji su nam obećali. Oni su ponovo jednu godinu bezobrazniji i isti kao i toliko godina dosad“, poručila je Beširović.

Istakla je kako su članice i članovi STBIH sretni što je taj bitan korak napravljen, ali i da su svjesni da on nema veze sa tim da smo mi kao društvo napravili korak naprijed.

„U EU vidimo šansu i tražimo da proces pridruživanja ima lice radnika i da ga sindikat oblikuje prema potrebama radnika. Zahtijevamo  formiranje odbora pri Parlamentu BiH za praćenje procesa pregovora i uključivanje sindikata u to radno tijelo, insistiramo na transparentnosti pregovora i  da pristupni pregovori ne mogu dovesti do smanjenja nivoa nijednog radničkog prava. Također tražimo  socijalni dijalog i nećemo dozvoliti vlastima isključivanje socijalnih partnera. Bitni zahtjevi prema ovom nivou vlasti su i izrada i objavljivanje nacionalnog plana kolektivnog pregovaranja po kojem  80 posto radnika mora biti pod kolektivnim ugovorom u skladu sa direktivom EU o minimalnoj plaći. Na kraju, ali ne i manje bitno, STBIH traži usklađivanje minimalne plaće sa troškovima života, u skladu sa EU direktivama. Taj spisak naših zahtjeva otišao je jučer na adresu Vijeća ministara.

Od Delegacije EU u Sarajevu tražimo pomoć i podršku jer, nažalost, svi procesi u ovoj zemlji zavise od pritiska izvana i mi se nadamo da će EU i njeni predstavnici u BiH uvidjeti potrebu da ovaj proces priključenja BiH vratimo onima kojima i pripada, građanima i radnicima“, kazala je Beširović.

Naglasila je da su nejednake plaće, kršenje prava, besmisleno čekanje na usvajanje Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, ali i rad u krajnje nesigurnom i opasnom okruženju obilježili proteklu godinu u životu trgovkinja i trgovaca, ali i da postoji nada da može biti bolje.

„Mogli smo dosada tu nadu i ostvariti da nije onih koji bi kao trebali da brinu i o nama a brinu o svemu drugom osim o nama. Godinama su nas ubjeđivali da se može živjeti od 410 KM. Sad nas ubjeđuju da je bolje da i dalje radimo nedjeljom i praznicima. I opet nas potcjenjuju. Igraju se sa našim živcima i atakuju na našu inteligenciju. Ali mi znamo. Mi vidimo ko radi i šta. I pamtimo.

Danas sa ovog mjesta ih pitamo kako planiraju usklađivati interno potpuno neusklađeno bh. zakonodavstvo za direktivama EU koje jasno propisuju temeljna prava i slobode. Mi želimo vidjeti BiH kao članicu EU. Iskreno se nadamo da će to biti za naših života. Ali se bojimo da naše vlasti niti su odlučne niti sposobne da to ostvare. Mi u STBIH imamo svoje preduvjete za BiH na putu ka EU. Sa ovog mjesta danas želimo jasno poručiti vlastima na svim nivoima, svim političkim strankama, svim pozicijama, opozicijama, svim tzv. ekspertima: Ne želimo počinjati novi život u godinama kada bismo trebali planirati mirovine. Ne želimo biti radnici nacrno u zemljama EU. Želimo biti radnici zemlje koja je članica EU. Ali mi u EU idemo. Ovako ili onako. S vama ili bez vas. Izaberite“, poručila je Beširović.