Osnivač berze kriptovaluta Binance osuđen na četiri mjeseca zatvora

0

Osnivač vodeće svjetske berze kriptovaluta Binance Changpeng Zhao, osuđen je na četiri mjeseca zatvora nakon što se izjasnio krivim po optužbama za pranje novca.

”Riječi ne mogu da objasne koliko duboko žalim zbog svojih izbora koji su doveli do toga da sam pred sudom. Budite sigurni da se to više nikada neće ponoviti”, rekao je Zhao na izricanju presude u federalnom sudu SAD u Sijetlu, prenio je CNN.

Zhao, čija se imovina procjenjuje na oko 40 milijardi dolara, pristao je i da se povuče sa mjesta generalnog direktora Binancea i plati 200 miliona dolara kazne.

CNN navodi da su tužioci predlagali kaznu od tri godine zatvora.

Nakon višegodišnje istrage, američke vlasti su u novembru saopštile da je Binance dozvolila aktivnost takozvanih ”loših aktera” na platformi, omogućavajući transakcije povezane sa seksualnim zlostavljanjem djece, narkoticima i finansiranjem terorizma.

Pored toga, Binance nije imao protokole za označavanje ili prijavljivanje transakcija zbog rizika od pranja novca, a zaposleni su bili svjesni da bi takav nadzor privukao kriminalce na platformu.

Prošle godine, kompanija Binance je pristala da plati više od četiri milijarde dolara kazni i druge penale u okviru koordinisanog poravnanja sa federalnom vladom, priznajući da je učestvovala u aktivnostima nelicenciranog prenosa novca i kršenju sankcija. (Tanjug)