Ko će prije do tržišne kapitalizacije od hiljadu milijardi dolara?

0

Tehnološki gigant Apple je na korak od toga da postane prva američka kompanija vrijedna 1.000 milijardi dolara. Međutim, čak i ako to ostvari uskoro bi mogao da ga pretekne Amazon, koji mu “diše za vratom”.

Godišnji prihod proizvođača iPhonea porastao je na 229 milijardi dolara, što je više od bruto domaćeg proizvoda pojedinih država, među kojima su i Portugalija i Novi Zeland, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Tržišna kapitalizacija Applea je krajem prošle sedmice bila na rekordnom nivou od 934 milijarde dolara, nakon što je kompanija objavila da je izdvojila budžet od 100 milijardi dolara za otkup vlastitih akcija i poslije vijesti da je investicioni fond Berkshire Hathaway, u vlasništvu Warren Buffetta, drastično povećao svoj udio u Appleu.

Zahvaljujući 12-oprocentnom rastu vrijednosti akcija od objave kvartalnog izveštaja o poslovanju prošlog utorka, tehnološkom divu sa sjedištem u kalifornijskom gradu Cupertino fali još samo osam procenata da dostigne tržišnu vrijednost od 1.000 milijardi dolara.

Ističući nedavni rast Appleovih prihoda od usluga za 31 odsto, uključujući usluge muzičkog streaminga i online skladištenja podataka, analitičar kompanije CFRA Angelo Zino je podigao cjenovni target Applea sa 195 na 210 dolara, čime bi tržišna kapitalizacija kompanije iznosila 1,03 biliona dolara. Zino se pridružio grupi od još 12 analitičara s targetiranom cijenom koja diže tržišnu vrijednost Applea na 13-ocifreni iznos.

Međutim, Apple je u opasnosti da ga u ovoj trci pobijedi – ili pretekne ubrzo nakon što ostvari cilj – online trgovac Amazon, druga najveća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti koja iznosi 780 milijardi dolara.

Mada po tržišnoj kapitalizaciji kaska za Appleom za 148 milijardi dolara, Amazon u posljednje vrijeme bilježi daleko veći rast cijene akcija i prodaje od svog “rivala” u ovoj trci. Tražnja za akcijama Amazona na Wall Streetu se “usijala”, budući da su investitori spremni da plate 100 dolara za jedan dolar dobiti te kompanije, u odnosu na profitabilniji ali usporeniji rast Applea, koji se trguje za 15 dolara na dolar dobiti. (Tanjug)