Edin Mehić: Dobro došli, Sandžaklije, Banjalučani, Širokobriježani…

0

Uspješni bosanskohercegovački poduzetnik Edin Mehić, osnivač portala Posao.ba na svom je profilu objavio zanimljiv status.

“Često razmišljam zašto određene zajednice napreduju, a neke stagniraju ili propadaju. Pojednostavljeno zaključujem da su napredne zajednice one koje su otvorene i pomažu bez obzira na porijeklo i različitosti one koji su u zajednicu došli uz sve rizike i prijetnje koje takvo ponašanje donosi.

Zbog toga Sarajevu (grad koji obožavam) mora biti cilj ne da se zatvori ili da bude nepristupačan nego upravo obrnuto da bude maksimalno otvoren i pozitivan prema ljudima koji dolaze ukoliko želimo veći/napredniji/bolji grad i zajednicu. Moramo razumijeti da novi stanovnik čini našu zajednicu bogatijom, jačom i vrijednijom.

Izuzetaka i incidenata će biti, ali većina ljudi mijenja sredinu zbog toga što želi bolje za sebe ili svoju djecu. Nemoj da imamo predrasude osim onih pozitivnih i zato pozovimo i pomozimo sve one koji dolaze kao sto su pomogli mom ocu i majci ili tvom djedu ili praprapramajci koji su ovaj grad nekad došli.

Zato dobro došli, Banjalučani, Sandžaklije, Berlineri, Širokobriježani, Helsinkčani, Arapi, katolici, Goraždani, Jevreji, Kladuščani, Nišlije, Kinezi, Gračanlije, Skopljaci, Mariborčani, budisti, Beograđani, Fočaci, Etijopljani, Trebinjci, Albanici, Sanpetersburžani, Dobojlije…”, napisao je Mehić, a prenosi Radiosarajevo.