Zvizdić: Sredstva od akciza isključivo za autoputeve i magistralne ceste

0

Sredstva od povećanja akciza na gorivo će biti isključivo korištena za izgradnju autoputeva i za modernizaciju i izgradnju magistralnih cesta u BiH. Entitetske vlade ih neće moći koristiti za bilo koju drugu namjenu ili svrhu osim izgradnje cestovne infrastrukture – izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gostujući u večerašnjem Dnevniku TV1.

Naglašava da će 10 feninga od akciza ići za izgradnju autoputeva, a pet feninga za modernizaciju magistralnih cesta.

Nakon što je set zakona o akcizama nedavno usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas, u prvoj komisijskoj fazi, nije podržala set zakona. Negativno mišljenje Komisije bi Predstavnički dom trebalo da razmatra na sjednici zakazanoj za 10. maj.

– Akcize su prebačene na polje politike, koja onda naravno omogućava široki spektar spinova, različitih pristupa, uglavnom paušalnih ocjena i procjena ciljeva koji će se postići uvajanjem zakona o akcizama – mišljenja je Zvizdić.

Kaže da je od svih očekivao podršku usvajanju navedenih zakona jer sredstva idu za izgradnju cestovne infrastrukture.

– Više od 73 kilometra će se graditi u Krajini i zato sam očekivao da delegati koji dolaze iz Krajine glasaju za akcize, jer to znači značajno unapređenje cestivne infrastrukture u Krajini. Radit će se više od 13 obilaznica, među kojima su one oko Bugojna, Ključa, Vakufa, Livna, Tuzle, Novog Travnika, Gruda, Kalesije, Cazina, Kiseljaka, Goražda i Odžaka – naveo je Zvizdić.

Rekonstruirat će se i graditi mostovi u Srebreniku, Bihaću, Ključu, Jajcu, Nemili, Olovu, Goraždu…

– Govorimo o izgradnji novih magistralnih cesta, kao što je Stolac-Neum, Karaula 1, više od 30 novih kilometara u području Unsko-sanskog kantona. Generalno, modernizacija cesta ubrzava protok roba, ljudi i kapitala, te BiH pretvara u atraktivnu zemlju za domaća i strana ulaganja – istakao je Zvizdić.

Po njegovim riječima, početak izgradnje navedenih dionica i još, kako kaže, 13 dionica na trasi Koridora 5-C za koje postoji obezbjeđeno 860 miliona eura, znači pokretanje minimalno 25 kompatibilnih privrednih grana koje su vezane za cestogradnju i otvaranje stotina i hiljada novih radnih mjesta.

Ciklus dešavanja bio bi taj da bi u narednih šest do sedam godina imali investicioni obuhvat viši od milijardu eura.

– Bilo bi moguće izgraditi 150 km autoputa, čime bi autoput, osim jedne dionice od 25 km, bio praktično završen. Time bi se BiH svrstala u zemlje sa kvalitetnom infrastrukturom, što je potrebno ako želimo ubrzani evropski razvoj i na optimalan način valorizirati resurse i staviti ih u funkciju ekonomskog razvoja – rekao je Zvizdić.

Bez cestovne infrastrukture, zaključio je, BiH neće biti atraktivna za domaće i strane investicije.

– U ovom trenutku imamo postignute dogovore s međunarodnih finansijskim institucijama na razini više od 860 miliona eura. Da bi ta sredstva bila operativna uvjet je da se usvoje zakoni o akcizama kao instrument i garancija otplate tih kredita – poručio je Zvizdić u Dnevniku TV1.

Predloženim setom zakona (Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH) predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, za izgradnju autocesta i cesta.

Usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša u iznosu od oko 155 miliona KM.

Fena