Zgrada EP HZHB ipak nije prva “pametna” u BiH

0

Poslovna zgrada Elektroprivrede HZ HB u Gospodarskoj zoni Vučji brig kod Tomislavgrada prva je “pametna zgrada” u BiH, što se odnosi na upravljanje energijom, prenijeli su brojni mediji.

U ovoj zgradi smješten je centar za upravljanje prvom vjetroelektranom u BiH Mesihovinom, a ona je opremljena naprednim sitemima grijanja i hlađenja.

Posjeduje fotonaponsku elektranu, baterijski sistem za pohranu energije i meteorološku stanicu uz pomoć kojih se obavlja prediktivno upravljanje energijom, upravljanje grijanjem/hlađenjem po zonama i obavlja optimalna razmjena energije s mrežom.

Doduše, prije tri godine u Banjaluci je otvoren objekat za koji je tada rečeno da je “prva pametna zgrada u BiH”. Riječ je o Tehnološkom centru IT kompanije “Lanaco”, podsjeća BiznisInfo.

Generalni menadžer kompanije “Lanaco” Nebojša Ninić tada je rekao da ova kompanija proslavlja 25 godina poslovanja izgradnjom Tehnološkog centra – prve “pametne zgrade” u BiH, ali i regionu, tokom čije izgradnje se vodilo računa o principima energetske efikasnosti i ugodnom boravku zaposlenih.

Lanaco

Centar se prostire na 10.000 metara kvadatnih, dok je njegov kapacitet 600 zaposlenih, a svi procesi nadgledaju se upotrebom softvera posljednje generacije.