Zdravko Mamić u Hercegovini pokreće poslovno carstvo

0

Kada završi investicijski ciklus u deset godina zaradit će 100 miliona kuna (26 miliona KM), ističe se u reportaži iz Hercegovine gdje pravomoćno osuđeni bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić, kako navode, gradi svoje poslovno carstvo, piše Jutarnji list.

Dok bježi od optužbi iz Hrvatske za krađu 116 miliona Dinamovih kuna (30 miliona KM) i zatvorske kazne od šest i po godina, Mamić se posvetio ozbiljnom poslu – izgradnji solarnih farmi!

Umjesto na mešetarenju igračima, ili paralelno s tim, Mamić će milione okretati na vrlo ozbiljnom poslu, proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, piše Jutarnji List.

Njegovih sedam megavata dat će mu godišnje gotovo 1,3 miliona eura pa će svoju investiciju moći isplatiti već za četiri godine.

U idućih petnaestak godina društvo bi tako moglo uprihoditi čistih 150 miliona kuna (oko 39 miliona KM).

Navode da je firma zatražila dozvole za 9 solarnih elektrana.

Kompanija Plavo sunce

Riječ je o kompaniji Plavo sunce koja je registrovana na druge ljude, ali Jutarnji list piše da iza nje, očito, stoji Mamić.

Iva je najmlađa od troje Mamićeve djece, ima stariju sestru Luciju i brata Marija, Zdravkova sina iz prvog braka.

Ima tek 24 godine, a iza sebe bogatu akademsku i poslovnu karijeru. Ona je suvlasnica poduzeća Plavo sunce iz Čitluka u kojem ima 50 posto poslovnog udjela. Među partnerima osnivačima je prije nje bio brat Mario, međutim umjesto njegova osvanulo je nedavno njeno ime.

Preduzeće ima temeljni kapital od 9.501.000 konvertibilnih bosanskih maraka, prokuristica poduzeća Iva Mamić s bosanskom adresom u Vukovarskoj ulici u središtu Međugorja ima kontrolni paket s više od 50 posto, ostali suvlasnici su Mirjana Gagro i Ivanka Ostojić, obje s područja Čitluka, svaka s uloženih 1.425.500 KM te Marinko Barbarić s kapitalom od 1.900.200 KM, koji je ujedno direktor.

Barbarić je vlasnik jedne od najpoznatijih hercegovačkih zaštitarskih firmi, Delta security poslovni objekt na adresi Gospodarska zona Tromeđa II broj 3 ujedno je sjedište Plavog sunca.

Iza kompanije, navodi Jutarnji list, gotovo sigurno stoji Zdravko Mamić, piše Jutarnji list.