Zbog neizdavanja računa zapečaćeno 305 objekata u RS

0

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u prvoj polovini ove godine izvršili ukupno 1.801 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 maraka.

Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 305 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

“Najviše objekata su zbog neizdavanja fiskalnih računa u tom periodu privremeno zatvorili inspektori Područnog centra Poreske uprave RS u Banjaluci, i to ukupno 88 objekata. Кada je u pitanju broj privremeno zatvorenih objekata po ostalim područnim centrima Poreske uprave RS, podaci pokazuju da su na teritoriji PC Doboj privremeno zatvorena 43 objekata, na području PC Bijeljina 41, PC Prijedor 39, PC Zvornik 38, PC Trebinje 30, dok je na području PC Istočno Sarajevo u posmatranom periodu privremeno zatvoreno 26 objekata na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa”, rekli su u Poreskoj upravi RS.

Iz Poreske uprave podsjećaju da je u toku kampanja “Кorak preduzmi, račun uzmi” koja se sprovodi na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

“Prije početka kampanje smo i najavili da će pored preventivnog djelovanja kroz emitovanje promotivnih video spotova, radio džinglova i edukativnih tekstova u medijima, u okviru kampanje biti i pojačan rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, a koji će i u narednom periodu nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge”, naveli su iz Poreske uprave.

S tim u vezi, neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza.

“Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga. Poreska uprava RS ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS”, saopšteno je.