Zatvoren javni poziv za radove na Prvoj transverzali

0

Pod operativnim vodstvom premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića danas je održan koordinacioni sastanak predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina vezano za gradnju Prve transverzale.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministri saobraćaja i prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša Adi Kalem i Faruk Kapidžić su poručili kako nisu zadovoljni rješavanjem imovinsko – pravnih odnosa, te da se moraju puno hrabrije koristiti svi zakonski mehanizmi koje je ova koordinacija preporučuje.

Prvenstveno, jer je Prva transverzala saobraćajnica koja je proglašena javnim interesom na nivou Kantona i općina, zbog čega i Općina Centar mora brže i odlučnije reagovati.

Ovom prilikom, ministar Kalem je informisao prisutne da je zatvoren javni poziv za izbor izvođača radova na dionici od Mašinske škole do ulice Braće Begića, kao i da će nakon evaluacije, koja traje sedam dana, izvođač biti poznat.

Po riječima ministra, rok za žalbu je 15 dana, što je preduslov da se krene s radovima na ovoj dionici, uključujući i kružni tok kod Američke ambasade.

Za naredni sastanak Operativnog tima Općina Centar će precizirati sve dionice za koje može odmah izdati građevinsku dozvolu, te dati prioritet svim predmetima koji se tiču Prve transverzale, kako bi se s radovima krenulo u roku, koja je ova koordinacija prethodno utvrdila i kako bi radovi počeli sredinom narednog mjeseca.

D. Sinanović