Zašto su njemački taksiji bež boje?

0

Nije bila baš rijetka scena na našim cestama, Mercedes bež boje, izranjavan u mnogim drumskim bitkama, koji iza sebe ostavlja oblak gustog crnog dima.

 Odmah ste mogli pretpostaviti – taj je kupljen Njemačkoj i iza njega je barem 300.000 km vožnje! Taksi vozila u mnogim su zemljama žuta, u nekima crvena ili čak svijetloplava – a u nekim zemljama uopšte nema propisa.

S druge strane, njemački taksiji su bež boje. Ali ne svi i ne uvijek. Izvorno, taksiji u Njemačkoj nisu bili bež, već crni.

No tome je došao kraj 1971. godine. To je naredio tadašnji savezni ministar saobraćaja Georg Leber (1920–2012., SPD), piše t-online.de.

Nova boja trebala je postati svijetla slonovača (tehnički naziv: Ral 1015). Nakon petogodišnjeg prelaznog razdoblja, svi crni taksiji trebali su nestati s njemačkih ulica. I to se dogodilo.

Koji su razlozi za tu odluku?

Lagana prljavština i sitne mrlje ne upadaju u oči tako brzo na bež boji kao na crnoj, taksi izgleda urednije, godinama prije ugradnje klima-uređaja u automobile u crnim taksijima je bilo prilično vruće…

Međutim, što je još važnije, ta boja, za razliku od crne, do tada nije bila bila korištena za lične automobile. Rekli bismo i nakon toga. S razlogom, naravno. Na kraju, svjetlija boja povećala je sigurnost na cestama, što je bila važna Leberova briga, prenosi HAK Revija.