Zašto naglo raste broj slučajeva zaraze u SAD

0

Prema jutros objavljenim podacima broj osoba zaraženih koronavirusom premašio je 340 hiljada, umrle su 14.704 osobe, a oporavilo se skoro 100 hiljada ljudi. Najveći broj oboljelih i dalje je u Kini, više od 81 hiljadu, no broj novih slučajeva u ovoj zemlji sve je manji.

Slijedi Italija sa preko 59 hiljada slučajeva, a broj oboljelih u Sjedinjenim Američkim Državama rapidno raste i ta brojka je sada premašila 35 hiljada. Upravo SAD bilježe rapidan rast broja novih slučajeva, što je danas udarna informacija u velikom broju medija.

No, stručnjaci kažu da je razlog za ovakvu statistiku to što je se provodi sve više testova u SAD, pa samim tim raste i broj registrovanih slučajeva. Naime, SAD su ovih dana drastično povećale kapacitete za testiranje, pa se ove sedmice očekuje veliki broj novih potvrđenih slučajeva.

U kratkom roku, brzo povećanje distribucije kompleta koronavirusnih testova u SAD vjerovatno će ubrzati tempo prijavljenih i potvrđenih slučajeva, kazali su stručnjaci.

– Vidjet ćemo kako će se broj dijagnosticiranih slučajeva dramatično povećati u narednih četiri do pet dana – rekla je novinarima dr. Deborah Birx.

Možda su zaraženi ranije

Jedan od razloga što država Njujork ima najviše potvrđenih slučajeva je što je ta država drastično povećala dostupnost testova.

– Šta se dogodi kad se poveća kapacitet testiranja? Poveća se broj pozitivnih slučajeva – rekao je guverner Njujorka Andrew Cuomo.

Dakle, ne znači da broj zaraženih raste onim tempom kojim raste statistika o njima. Oni su možda zaraženi ranije ali nisu bili registrovani.

Tek nakon što se provede veoma široko testiranje stanovništva znat će se prave razmjere ove zaraze, pogotovo s obzirom da veliki broj zaraženih virusom Covid-19 ne pokazuje nikakve simptome.