Zasijali lješnike prije 7 godine, sad krenula prva berba

0

Preduzeće “Eko Bosanska Posavina” ovih dana je zvanično otvorilo prvu berbu lješnika na plantažama koje je ovo preduzeće formiralo u Kulini, a tom prilikom predstavljen je i novi pogon za sušenje ovog orašastog voća.

Svoje plodove, nakon sedam godina, donijeli su zasadi koji su prvi zasađeni na površini od oko 20 hektara, a još toliko ima pod šestogodišnjim zasadom, kaže tehnolog Branislav Čokić.

– Ti zasadi su na početku svog perioda rodnosti i na njima očekujemo prinose između 1.000 i 1.500 kilograma na 500 sadnica, odnosno od 500 do 1.000 kilograma za šestogodišnje zasade. Nabavili smo mašinu za prijem, prečišćavanje i sušenje, te skladištenje našeg konačnog proizvoda : lješnika u ljusci, kojeg prodajemo PP Orahovica – kaže Čokić, dodajići da je plan da u narednih 6 godina pod lešnicima sa sadašnjih 175 bude 500 hektara.

On je dodao da Derventa i Posavina imaju dobre preduslove za razvoj ove kulture, te da je trenutno u ovoj opštini zasijano ukupno 270 hektara.

Dominira rimska sorta

 – „Eko Posavina“ ima sopstvenu rasadničku proizvodnju za sebe i kooperante i ona nam daje 60.000 sadnica godišnje. Kooperantima nudimo sadnice, savjetovanje i operativne usluge, kao i otkup, koji nudimo i proizvođačima koji nisu naši kooperanti. Na našim zasadima dominira rimska sorta, dok je pomoćna sorta istarski – otkriva Čokić.

Direktor „Eko Bosanske Posavine“ Pero Matić naglasio je da se ovo preduzeće, osnovano 2007. godine, primarno bavi ratarstvom i da obrađuju 1.750 hektara površina na kojima su zasađene žitarice i uljarice. Zapošljava 50 stalnih i više sezonskih radnika.

– Prije 7 godina smo došli na ideju da pokrenemo proizvodnju lješnjaka, sada smo ubrali prve rodove, a širenje ćemo nastaviti i dalje. Oko 70 hektara zasada nalaze se na parcelama naših kooperanata kojim pružamo čitavu uslugu potrebnu za proizvodnju. Dok ne budemo imali veće površine i prinose proizvodićemo lješnik u ljusci, a onda planiramo nabaviti i pogon za kalibriranje i krckanje – kazao je Matić.

Dobar oslonac kooperantima

Prije sedam godina smo bili smo prisutni kada su zasađeni zasadi koji danas daju prve plodove, rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

– Zadovoljstvo je posjetiti nešto što je postala ozbiljna sadašnjost i što će biti ozbiljna budućnost. Dobar su oslonac za kooperante, organizovan posao koji je dobro funkcioniše i u kojem su radnici zadovoljni. Prije 7 godina smo u Pravilnik o podsticajima uveli i lješnik, a ovu priču podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede – poručio je Simić, dodajući da će zemljoradnja uvijek imati podršku lokalne uprave, prenosi Derventa cafe.