Započela gradnja graničnog prijelaza vrijednog 1,7 miliona KM

0

Rekonstrukcija i izgradnja novog međunarodnog graničnog prijelaza Ivanjica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, započela je u ponedjeljak, saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje (UINO) BiH.

Rok za završetak izgradnje je 180 dana, a sredstva od 1,7 miliona maraka osigurana su iz budžeta Uprave.

Početak radova obilježen je posjetom gradilištu direktora Uprave za indirektno oporezivanje Mire Džakule i načelnika općine Ravno Andrije Šimunovića, te gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

Projekat izgradnje Ivanjice urađen je u skladu sa svim standardima Evropske unije kako bi novi granični prijelaz zadovoljio sve tražene potrebe za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fitosanitarni inspekcijski nadzor.

Prijelaz će imati ukupno četiri trake, dvije za ulaz u BiH, dvije za izlaz, te će činiti dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila.

Na terminalu koji se nalazi uz sam granični prijelaz bit će smještene i sve inspekcijske službe, čije prisustvo je potrebno zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dopuštenu vrstu roba koje mogu prelaziti.

U saopćenju se podsjeća kako izgradnja prijelaza Ivanjica kasni gotovo tri godine i to zbog problema oko eksproprijacije zemljišta.

“UINO je odmah uspio kupiti 2500 kvadrata, a sporno je bilo 700 kvadrata gdje su postojala tri vlasnika s kojima se nikako nije mogao postići dogovor. Tek po okončanju svih aktivnosti pred nadležnim institucijama i po pribavljanju svih neophodnih dozvola za gradnju danas je svečano obilježen početak radova”, saopćeno je iz UINO-a BiH.