Zaoštrava se konkurencija u bh. gradu: Stižu čak tri velika trgovinska lanca

0

Dok je već odavno poznata vijest da se u Mostaru, uz Magistralnu cestu M-17 otvara Hiper Kort market, dio grupacije Fructa trade iz Dervente, koja već ima 54 marketa otvorena u cijeloj BiH, za portal Hercegovina.info iz firme Tropic, sa sjedištem u Banjoj Luci, potvrdili su kako i oni u Sjevernom logoru uskoro počinju graditi svoju veliku trgovinu.

Trgovine Tropica u Federaciji BiH inače posluju pod nazivom Crvena jabuka.

Vlasnik Fructa tradea je Dušan Reljić, a vlasnik Tropica je Mirko Risović.

Tri nova lanca ulaze na tržište Hercegovine

Kada uzmemo u obzir da uz ove dvije kompanije svoju poslovnicu u Mostaru u narednom razdoblju otvara i međunarodni lanac diskontera Lidl, legitiman je interes građana da pitaju hoće li to za njihove kućne proračune značiti olakšanje.

Što se datuma tiče, nijedna od tri navedene kompanije još nije dala konkretne datume, ali prema stanju na terenu, jasno je kako je Fructa, odnosno Kort najbliži otvaranju. Naime, njihov objekt je već skoro završen a početkom septembra objavili su i oglase za više pozicija koje su im potrebne.

Kort se otvara prvi, Lidl ćemo još čekati

Tropic je tek prije nekoliko dana kupio zemljište površine 14.932 m2 od Grada Mostara za otprilike 3,8 miliona maraka i tek trebaju krenuti s gradnjom centra i angažiranjem radnika.

Što se Lidla tiče, službenih informacija nema, ali neslužbeno saznajemo kako će i njihova maloprodajna jedinica biti blizu Sjevernog logora. Ono što je poznato je da se njihov veliki distribucijski centar upravo gradi u Lepenici kod Kiseljaka.