‘Zamjena’ za Wizz Air sve bliže pokretanju letova iz Tuzle, čeka se jedan papir

0

Iako su još prije dvadesetak dana finalizirani pregovori između Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) i jedne privatne aviokompanije iz regiona oko nastavka letova sa ovog aerodroma na destinacije koje je otkazao WizzAir, za sada nema informacije o datumu kada bi moglo doći do početka realizacije ove saradnje.

Iz uprave MAT-a za sada niko ne odgovara na upit zašto je došlo do zastoja u realizaciji dogovora.

Izvor blizak Vladi Tuzlanskog kantona koja je itekako zainteresirana za razvoj Aerodroma Tuzla, za Politicki.ba tvrdi da je do zastoja “trenutno došlo” i to ne  krivicom “niti Vlade, niti MAT-a” već da su u pitanju “drugi akteri”.

– Znamo da je još prije 15 dana zainteresirana aviokompanija podnijela zahtjev Agenciji za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) za izdavanje određenog dokumenta, na osnovu kojeg bi se ta aviokompanija obratila državama na čije aerodrome bi njihovi avioni trebali letjeti – kaže izvor portala Politicki.ba blizak Vladi TK koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Dalje je dodao da zna da ne postoji nikakva zakonska prepreka da se taj dokument izda.

– Ali, već se rodila sumnja da su za odugovlačenje izdavanja ovog dokumenta, po srijedi drugi razlozi, obzirom da se taj dokument može izdati za dan, dva – dodao je izvor koji je dobro upoznat sa svim aktivnostima Vlade koje su prethodile postizanju dogovora sa aviokompanijom iz regiona čiji bi avioni trebali letjeti sa Aerodroma Tuzla.

Kako je odranije poznato, avioni nove aviokompanije – koja se želi javnosti predstaviti tek nakon što dobije sve potrebne dozvole – sa Aerodroma Tuzla trebali bi letjeti na najmanje deset evropskih destinacija sa kojima su već usaglašeni svi detalji saradnje.

Ko u BHDCA i iz kojih razloga koči, tačnije odugovlači izdavanje potrebnog dokumenta avio kompaniji koja će, nakon odlaska WizzAira, sa Aerodroma Tuzla nastaviti letove na, uglavnom, iste destinacije na koje je letio WizzAir, znat će se vrlo brzo.

Šta će, prema BHDCA čije je sjedište, inače, u Banjoj Luci, u ovom slučaju,  poduzeti Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, ostaje da se vidi.

U tekstu se ne navodi o kojem je prevozniku riječ. No, podsjetimo da je BiznisInfo.ba nedavno pisao da je crnogorski Air Montenegro blizu pokretanja letova iz Tuzle ka Evropi. Zanimljivo je da je na aerodromu u Kelnu već zakazan let između ovog njemačkog grada i Tuzle, i to avionom Air Montenegra, od 1. novembra. Iz kompanije su kasnije kazali da ne znaju još ništa o tome. Očito je, dakle, da ne žele ništa komentirati dok sve ne bude gotovo.