Zadržan kreditni rejting – “B3 sa stabilnim izgledima”

0

Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga “Modis investitors servis” potvrdila je kreditni rejting BiH, “B3 sa stabilnim izgledima”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Ekonomija je, kako se navodi u izvještaju agencije “Modis”, pokazala relativnu otpornost na pandemiju, sa rastom realnog bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 7,1 odsto u ovoj godini koji je postignut zahvaljujući oporavku domaće potražnje i snažnim rastom izvoza, posebno osnovnih metala i mineralnih proizvoda, prevazilazeći pretpandemijske nivoe.

Analitičari navode da je ekonomija manje izložena uticaju rusko-ukrajinskog konflikta, s obzirom na ograničene trgovinske i finansijske odnose BiH sa Rusijom i Ukrajinom.

Iako se gas uvozi iz Rusije, on čini veoma mali udio energetskih izvora.

“Modis” očekuje značajno usporavanje ekonomskih aktivnosti tokom ove godine, te procjenjuje rast BDP-a za oko 2,5 odsto u ovoj i narednoj godini.

Nakon zabilježenog deficita od 4,7 odsto BDP-a u 2020. godini, u oblasti fiskalne politike u 2021. godini ostvareno je značajno poboljšanje, što daje prostora vlastima za mjere kao odgovor na rastući inflatorni pritisak, navodi se u izvještaju agencije.

Politički rizici koji su se protekle godine ogledali u nedostatku saradnje na nivou BiH, što je dovelo do političke krize, odnedavno su smanjeni.

“Modis” smatra da je Centralna banka efikasna u sprovođenju aranžmana valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih izazova, te vodile do vidljivog progresa na putu ka EU, a tome bi doprinijela bliska saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom i EU.