Zabranjena izgradnja malih hidroelektrana u FBiH

0

Dom naroda FBiH je usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Za ovaj zakon su glasala 33 delegata, jedan je bio suzdržan. Zakon je pojasnio zamjenik resornog ministra Nermina Džindića, Halko Balavac.

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Evropska komisija.

Zdenka Džambas, delegatkinja HDZ-a, je rekla da postrojenje ne može oštetiti vodu. Pojasnila je da kada se akumulacijsko jezero (Jablaničko jezero) povuklo i kada je vidjela dno jezera, gdje su se vidjele gume od automobila i razno smeće, tome uzrok nisu elektrane, nego čovjek. Kako je najavila da će glasati za ovo zbog pritiska.

– Evo glasat ću zbog pritiska, jer sve su naše slike polijepljene, kako po klubovima, po strankama, onda smo mi lopovi, onda mi imamo male hidroelektrane, a stvarno žive veze nemam ko ih ima. Mi donosimo zakon, mi ne možemo trčati za onim što je napravio problem na Ubru, zato postoje druge institucije, a ono je stvarno užasno. Glasat ću nije problem, samo eto vidjet ćemo šta će biti na jesen kad prođu izbori – kazala je Džambas.

Jasmin Duvnjak (SDA) je potvrdio da su delegati bili pod pritiskom, piše Avaz.