Za razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo 8,49 miliona KM

0

Privrednicima sa područja Općine Novo Sarajevo predstavljen je Program razvoja male privrede za 2021. godinu kojim je predviđeno da se dodijeli 8,49 miliona KM poticajnih sredstava koja izdvaja Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.  

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istakao je da je ovo je prvi put da se na području ove lokalne zajednice organizuje jedno takvo druženje s privrednicima, kao i da postoji veliko interesovanje za programe razvoja i podrške privredi.  

Pozitivne vijesti donose Vam BiznisInfo i Addiko Bank

 – U okviru podrške privredi predviđeno je 11 programa i provođenje ovih mjera ima za cilj stabilizaciju ekonomskog stanja privrede, razvoj male privrede i nova zapošljavanja – rekao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Privrednicima su detaljno predstavljeni programi kako bi mogli aplicirati na javne pozive i ostvariti pravo na poticaj. Planirani pojedinačni programi za 2021. godinu su: kreditiranje subjekata male privrede pod povoljnijim uslovima, subvencioniranje/refundiranje kamata po preuzetom kreditu kod komercijalnih banaka, poticaj za tehnološku modernizaciju, primjenu standarda kvalitete i digitalizaciju poslovanja, poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvalitete u cilju unaprjeđenja konkurentosti i/ili novog zapošljavanja.

Također, predviđeni su i poticaji projektima promocije obrtništva, poticaj za obuku mladih za obrtnička-zanatska zanimanja i zapošljavanje, poticaj za unaprjeđenje IT preduzetništva, poticaj za unapređenje preduzetništva u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije, poticaj novoosnovanim, start-up subjektima male privrede, poticaj razvoja ženskog preduzetništva i poticaj za razvoj poduzetništva mladih, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.