Za mala i srednja preduzeća tri miliona eura

0

Za bespovratna sredstva iz projekta “Challenge to Change”, u iznosu od ukupno tri miliona eura, koja je obezbijedila Švedska, mogu konkurisati subjekti iz raznih sektora – od komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, do privrednih društava sa ograničenom odgovoronošću i preduzetnika.

Mićo Stanojević iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji je danas predstavio u Banjaluci treći poziv za dodjelu ovih sredstava, rekao je novinarima da postoje ograničenja da su mala i srednja preduzeća veličine do 250 zaposlenih.

On je naveo da ovaj projekat provode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Sarajevska regionalna razvojna agencija, dok je partner iz Švedske pokrajina Oster-Gotland.

Stanojević je dodao da se na ovaj poziv mogu prijaviti početnici u biznisu koji moraju biti registrovani od šest do 24 mjeseca od dana objavljivanja poziva i koji mogu aplicirati na sredstava do 10.000 eura, dok za poslovne subjekte preko dvije godine starosti predviđeno je do 30.000 evra.

On je naveo da je rok za dostavu aplikacija 17. decembar.

“Što se tiče prethodnih iskustava proveli smo ranije dva javna poziva, gdje je u prvom pozivu dodijeljeno sredstava od 570.000 eura za 28 preduzeća, a u drugom pozivu imamo potpisanih ugovora sa 38 preduzeća i još trebamo sa par preduzeća potpisati ugovore, nakon čega ćemo znati koliko će biti ukupno dodijeljeno sredstava tokom drugog poziva”, dodao je Stanojević.

Prema njegovim rječima, u prvom pozivu bilo je 700, a u drugom pozivu 600 aplikanata iz različitih sektora.