Za digitalizaciju u BiH međunarodni tender

0

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je telefonski sastanak sa zamjenicom šefa Misije u Ambasadi SAD-a u BiH Ellen Germain o drugoj i trećoj fazi digitalizacije, odnosno njenoj uspostavi na kompletnom području Bosne i Hercegovine, a čemu je prethodio sastanak s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nj. E. Ericom Nelsonom.

Na početku razgovora, ministar Mitrović se zahvalio na podršci koju Američka ambasada pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim integracijama te uspostavi bolje privredne saradnje dvije zemlje.

Kako je istakao ministar Mitrović, trenutno se radi na usaglašavanju tehničkih specifikacija a uskoro je planirano i raspisivanje međunarodnog tendera za sve zainteresirane u i izvan BiH.

Ministar Mitrović i zamjenica Germain dotakli su se i pitanja kibernetičke sigurnosti, odnosno sigurne razmjene podataka i sigurne mreže. Sagovornici su se složili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju ovom problemu kako bi se omogućila sigurna razmjena podataka i informacija.

Ministar Mitrović je naglasio da Bosni i Hercegovini predstoji uspostava zakonske regulative koja bi definirala oblast kibernetičke sigurnosti, nakon čega je potrebno provesti tehnička rješenja koja bi definirala i riješila problematiku sigurnosti mreža.

Na kraju razgovora je ministar Mitrović još jednom zahvalio ambasadoru Nelsonu i njegovoj zamjenici Germain na podršci, ističući da svi zakoni koje bude predložilo Ministarstvo na čijem je čelu moraju biti usaglašeni s entitetima i Brčko distriktom, ali i evropskim direktivama jer BiH u narednom razdoblju planira biti članica Evropske unije.