Za BMW prošla godina najuspješnija ikad, neto dobit 8,7 mlrd eura

0

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je da mu je neto dobit u 2017. uzletjela 26 posto, na rekordnih 8,7 milijardi eura, potaknuta snažnom potražnjom za elektrificiranim vozilima i poreznom reformom u SAD-u.

Iz grupe sa sjedištem u Minhenu izvijestili su u četvrtak da su prošle godine isporučili 103.080 elektrificiranih modela automobila, čak 65,6 posto više nego u prethodnoj godini.

Do kraja iduće godine namjeravaju ih isporučiti pola miliona.

Prošle je godine grupa u čijem su vlasništvu i brendovi Mini i Rolls-Royce isporučila 2,46 miliona vozila, 4,1 posto više nego u godini ranije.

Ilustracija

“Iza nas je najuspješnija godina u istoriji naše kompanije – osmu godinu zaredom ostvarili smo rekordne nivoe prihoda i dobiti”, naglasio je predsjednik uprave BMW-a Harald Krueger.

Prema zacrtanim bi ciljevima i 2019. trebala biti rekordna a u ovoj godini planiraju dodatno povećati broj isporučenih automobila.

“Ove godine ciljamo na novi rekord u stavci prodaje, uz blago povećanje broja isporučenih automobila u odnosu na prethodnu godinu”, napominje Krueger.

U BMW-u nisu spominjali bojazni od trgovinskog rata nakon prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminija.

Upozorili su ipak da očekuju da će “političko i ekonomsko okruženje i dalje biti obilježeno snažnim oscilacijama”.

Hina