Wuhan nudi subvencije za kupovinu lokalnih automobila

0

Kineski Wuhan uveo je subvencije za potrošače kako bi podržao lokalne kompanije za prodaju automobila i kućanskih aparata dok ovaj grad u kojem se koronavirus priv put pojavio pokušava oživjeti ekonomiju nakon višemjesečnog zastoja.

Vlasti Wuhana ponudit će subvencije od 10.000 juana (1.415 dolara) stanovnicima koji kupuju lokalno proizvedena električna vozila, navodi se u tekstualnoj poruci koju je gradska uprava poslala građanima u subotu. Oni koju kupuju automobil na benzinski pogon dobiće subvenciju do 5.000 juana.

Kupci koji kupe lokalno proizvedene klima uređaje, grijalice za vodu ili frižidere također će dobiti subvencije koje vrijede do kraja ove godine, prenio je Reuters.

Ov agencija je u ponedjeljak najavila da Wuhan razmatra podršku lokalnom proizvođaču automobila Dongfeng Motor Corp.

U Wuhanu je prošle godine proizvedeno 1,5 milion vozila a ovaj grad je dom fabrici koja posluje u okviru zajedničkog ulaganja kompanije Dongfeng Motor Group s Hondom i Peugeotom. U njemu fabriku imaju i General Motors i SAIC Motor.

Veliki pad ekonomije

Grad od 11 miliona stanovnika izašao je iz 76 dana potpune blokade i u njemu se desilo preko 80% od više od 4600 smrtnih slučajeva od virusa ukupno zabilježenih u Kini.

U prvom tromjesečju Wuhan je pretrpio pad od 40,5% bruto domaćeg proizvoda u odnosu na godinu ranije.

B. Šutvić