Wizz Air UK će dobiti subvencije za letove iz Sarajeva

0

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo saopćeno je da je Wizz Air UK jedini prevoznik koji je ispunio sve postavljene uslove za aplikaciju na nedavni poziv za subvencioniranje aviokompanija.

Iako nije navedeno, vjeruje se da je niskobudžetni zračni prevoznik dobio subvencije za nedavno obnovljenu liniju između Londona i Sarajeva, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

Sarajevski aerodrom navodi London kao jedan od 26 gradova u Evropi za koje smatra da su od strateške važnosti.

Lokalne vlasti su u sklopu ovog javnog poziva izdvojile oko 225.000 eura ukupnih subvencija, a iznos koji avioprevoznik može dobiti ovisi o broju destinacija, vrsti destinacija koje se uvode, kao i osiguranim frekvencijama.

Na javni poziv prijavile su se još dvije firme, među kojima Jordan Aviation, koji je ranije pokušao uspostaviti bazu u Sarajevu, kao i Bosnia Airlines.

Ove kompanije nisu ispunile uslove natječaja, a druga nije imala dokaz ni o posjedovanju dozvole zračnog prevoznika (AOC).

Lokalne vlasti već su raspisale novi poziv za subvencije avioprijevoznicima, s glavnim ciljem da prevoznik otvori bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.