Warren Buffett napokon otkrio u šta je uložio milijarde dolara

0

Tajna je otkrivena! Berkshire Hathaway, u vlasništvu Warrena Buffetta, posjeduje velik udio u osiguravajućem društvu Chubb. Tako je konačno razotkriveno ulaganje koje se tajilo od prošle godine.

Berkshire je otkrio da je stekao gotovo 26 miliona dionica Chubba, vrijednih oko 6,7 milijardi dolara. Tako stoji u podnesku Komisiji za vrijednosne papire i berzu (SEC) vezano za ulaganja u prvom tromjesečju.

Buffettova kompanija zaštitila je svoje ulaganje od javnosti dok je kupovala dionice, zahtijevajući “povjerljivo postupanje” od SEC-a u prethodnim podnescima, piše CNN, prenosi Index.hr.

Chubb je osiguravajuća firma koja posluje u 54 zemlje, a na novinske naslovnice dospjela je u martu nakon što je dala garanciju za predsjednika Donalda Trumpa u iznosu od gotovo 92 miliona dolara u tužbi E. Jean Carroll za klevetu.

Buffett, izvršni direktor Berkshirea poznat po svojoj investicijskoj vještini, prikupio je znatan broj ulagača koji slijede njegove poteze. Udio Berkshire Hathawaya u Chubbu nije iznimka. Chubbove dionice skočile su za više od osam posto na berzanskom trgovanju nakon radnog vremena u srijedu.

Buffettovo ulaganje u Chubb nije nikakvo iznenađenje: osiguravajuća društva Geico, National Indemnity i General Re redom su podružnice Berkshire Hathawaya.

Ulaganje u Chubb naglašava investicijsku strategiju Berkshire Hathawaya u posljednjih nekoliko mjeseci. Čini se da je osnažio ulaganja u finansijske firme kao što su Ally Financial, American Express i Bank of America, a smanjio svoje investicije u potrošačke proizvode.

U februaru je Berkshire otkrio da je prodao 10 miliona dionica Applea u prva tri mjeseca ove godine, no Apple je i dalje najveća Berkshireova investicija. Berkshire je također prodao 80 miliona dionica Hewlett-Packarda u četvrtom tromjesečju 2023. godine smanjivši svoj udio za 78 posto.