Wall Street oštro pao na početku sedmice

0

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer je sve manje nade da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novim poticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora i jer ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 410 bodova ili 1,44 posto, na 28.195 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,63 posto, na 3.426 bodova, a Nasdaq indeks 1,65 posto, na 11.478 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom, za 2 posto. Jedino je defanzivni, komunalni sektor pao manje od 1 posto.

Oštro su pale, više od 2 posto, i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

Naime, sve su manji izgledi da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći privredi u borbi protiv koronakrize do predsjedničkih izbora početkom novembra.

Ulagače, naime, zabrinjava brzo širenje koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a. Broj novih slučajeva Covida-19 u SAD-u porastao je prošle sedmice 13 posto, ili za više od 393 hiljade, pa se približio nivoima koji su zabilježeni na vrhuncu tikom ljeta.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih izvješćuje o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 5.884 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 posto, na 12.854 boda, a pariški CAC 0,13 posto, na 4.929 bodova.

Hina