VW u Americi mijenja ime, evo kako će se zvati

0

Volkswagen svoj brend planira preimenovati u „Voltswagen“ u Sjedinjenim Državama kako bi naglasio svoje planove da proizvodnju sve više usmjeri na električna vozila i ogradi se od skandala s varanjem na testu emisija poznatim kao afera „dieselgate“.

Osoba upoznata s planom rekla je da je službeno objavljivanje planirano za utorak, nakon što je obavijest greškom dospjela u javnost.

Naime, kompanije je nakratko objavila informaciju o promjeni imena na svojoj web stranici u ponedjeljak rano. U njemu je najavila ovu promjenu a novinar USA Today zapazio ju je  prije nego što je uklonjena. Vijest je bila datirana 29. aprila, prenio je Associated Press.

Ova preuranjena objava stigla je u vrijeme kad VW prima rezervacije za svoj novi mali električni terenac ID.4 u SAD-u. To je jedini novi električni model kompanije koji se prodaje u SAD-u, iako postoje planovi za još, uključujući i nostalgičnu reprizu Microbusa kompanije.

Čak i sa ID.4 u potpunosti u prodaji, samo mali dio VW-ova na američkim cestama nosit će ime “Voltswagen”.

Velika većina vozila koja se prodaju u SAD-u i dalje će se u dogledno vrijeme napajati benzinom i i dalje će biti označena jednostavno kao “VW”.

Njemački proizvođač automobila prodao je prošle godine u SAD-u nešto manje od 326.000 vozila s oznakom VW. 

Izvor Associated Pressa kazao je da se ime Volkswagen Group of America, koje također uključuje marke Audi, Bentley, Bugatti i Lamborghini, neće promijeniti. Umjesto toga, samo „k“ u samoj marki Volkswagen bit će promijenjeno u „t“.

Vanjska značka s imenom “Voltswagen” bit će postavljena na električna vozila kompanije, dok će vozila na pogon na plin i dalje imati uobičajeni “VW”, ali na njima neće biti imena marke, najavljeno je.

U preranom saopćenju navodi se da je taj potez javna deklaracija budućeg ulaganja kompanije u električnu mobilnost.

“Možda mijenjamo svoj K za T, ali ono što ne mijenjamo je posvećenost ove marke stvaranju najboljih vozila u klasi za vozače i ljude svuda”, rekao je CEO VW-a za SAD Scott Keogh u saopćenju koje je kompanija ubrzo sklonila sa svoje web stranice.